Ruska atletičarka Julija Stepanova, koja je Svetskoj antidoping agenciji (WADA) predala dokaze o navodnom sistemskom dopingu ruskih atletičara, nije uspela danas da se plasira u polufinale trke na 800 metara na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu.

Međunarodna atletska federacija (IAAF) je prošle nedelje odobrila Stepanovoj da kao neutralni sportista učestvuje na Evropskom prvenstvu i Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Povezana vest:  Sergej Bubka u poseti Smederevu

Ona je bila jedini atletičar iz Rusije koja se na šampionatu u Amsterdamu takmičio pod „izuzetnim uslovima“, ali danas nije uspela da završi trku.

Julija Stepanova i njen suprug Vitalij, koji je radio kao antidoping zvaničnik u Rusiji, prošle godine su predali dokaze WADA o navodnom sistemskom dopingu ruskih atletičara, koji je navodno prikrivala i finansirala država.

Povezana vest:  Francuzi traže odštetu zbog otkazivanja Njujorškog maratona

Posle istrage WADA, IAAF je prošlog novembra suspendovala ruske atletičare.

IAAF je nedavno saopštila da ruski atletičari „koji su bili van zemlje“ i koji pokažu da su ih na doping testirali „neki drugi sistemi“ mogu kao neutralni takmičari da učestvuju na Olimpijskim igrama.

Rusija se žalila na suspenziju njenih atletičara sa međunarodnih takmičenja zbog dopinga.

Povezana vest:  Vilagoš: Mislila sam da ću ispasti posle tri serije

Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Lozani odlučiće u ubrzanom postupku, 21. jula, o žalbi Rusije na suspenziju njenih atletičara.