blancavlasicBlanki Vlašić važna dobra atmosfera

 

Višestruka svetska šampionka u skoku u vis, hrvatska atletičarka Blanka Vlašić, izjavila je danas da je važno da na Evropskom ekipnom prvenstvu u atletici Druge lige u Beogradu bude dobra atmosfera i da dođe publika.

Vlašić je na konferenciji za novinare u beogradskom hotelu Kontinetal rekla da se nada da će sutra na stadionu Crvene zvezda skočiti preko dva metra.

Danas i sutra će se u Beogradu takmičiti 500 atletičara iz osam evropskih zemalja.

Hrvatska atletičarka je rekla da je u slučaju dobrog vremena sve moguće, pa i da napadne svetski rekord od 2,09 metara koji je 1987. godine postigla Bugarka Stefka Konstadinova.

-Volela bih da bude lep dan i onda je stvarno moguće sve, ali, dobro, prilagodićemo se uslovima. Meni je bitno da bude dobra atmosfera i da dođe publika – rekla je Vlašić.

Povezana vest:  Sajam sporta u znaku WA BELGRADE22

Šestostruka svetska šampionka u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji i olimpijska vicešampionka je rekla da se prvenstveno bori protiv visine, a ne da nadmaši protivnice.

-Nisu mi uopšteno protivnice inspiracija. Sama sam sebi osnovna inspiracija. Da vidim koliko zapravo visoko mogu ići i da li to što svi govore da je taj svetski rekord 2,09 nepokoriv, da li je to stvarno tako. Da li su granice na 2,10 ili možda na 2,15. Više sam u tom smislu sama sebi najveći podsticaj, a sve one su samo dodatna motivacija – rekla je Blanka Vlašić.

Povezana vest:  Bekrić: Ovo je veliki dan za srpsku atletiku

Ona je dodala i da zahvaljujući rivalkama napreduje jer, kako je rekla, „lako se čovek uljulja kada stalno pobeđuje“.

-Međutim samo te pravi šamar može naterati da se probudiš i da se odlučiš na taj korak napred koji nije lak – rekla je Vlašić.

-Užasno mi je puno značilo što sam prošle godine skočila centimetar više od svog ličnog (rekorda), znači tih 2,08 naspram onih 2,07 mi je ko kuća – rekla je ona.

Vlašić je objasnila da iznad dva metra svaki centimetar izgleda mnogo više nego na manjim visinama i da se u svakom dodatnom centimetru puno toga dogodi – „puno truda, puno znoja, suza, smeha i svega“.

Povezana vest:  Bolt nepovređen u saobraćajnoj nezgodi

-I zapravo ljudi kada spominju taj jedan centimetar, oni meni to govore kao šta je to, to je ništa. Kao da ja sada moram preskočiti samo taj jedan centimetar, a meni se zapravo mora desiti opet odličan dan, opet odlična forma, ja moram skočiti najbolje do sada što sam skočila plus taj jedan centimetar – rekla je Vlašić.

Na pitanje da li bi pre izabrala obaranje svetskog rekorda ili zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu, ona se opredila za svetski rekord.

-Pa, mislim ipak svetski rekod. Svetskih rekordera je pak puno manje, nego olimpijskih pobednika – rekla je Vlašić.