Mnogo puta do sada obradovali su naciju svojim uspesima, a sa  najnovijim podvigom atletičarka Ivana Španović i trener Goran Obradović definitivno preuzimaju epitet najuspešnijih atletskih bića Srbije svih vremena.

Osvajanjem Dijamantskog trofeja koji će  večeras biti svečano uručen na čuvenom mitingu „Weltklasse“ u Cirihu, Ivana Španović upotpunila je svoju kolekciju odličja sa najvećih međunarodnih takmičenja i još jednom ušla u anale srpskog sporta, kao jedina Srpkinja koja je osvojila Dijamantsku Ligu.

U sezoni koja se može poželeti samo u snovima, Ivana je postala vicešampionka sveta u dvorani sa novim nacionalnim rekordom 7,07m, trijumfom na prvenstvu Evrope objedinila je titulu šampionke Evrope na otvorenom i u dvorani, a na Olimpijskim Igrama u Riju, Španovićeva je sa novim nacionalnim rekordom 7,08m, postala prva žena koja je osvojila medalju na Olimpijskim Igrama i donela Srbiji bronzu čekanu čitavih šest decenija. Kao šlag na tortu ove istorijske sezone, Ivana je reklo bi se, za svoju dušu osvojila Dijamantski trofej i  počastvovano ponela titulu najbolje daljašice sveta u 2016.godini.

Povezana vest:  Beogradski maraton može da startuje!

Od 2013.godine i osvajanja prve svetske medalje za Srbiju, Ivana i  njen trener Obradović nastavili su neprekidni niz osvajanja medalja na svim velikim takmičenjima, i taj kontinuitet uspeha je upravo ono što čini Ivanu Španović jedinstvenom u svetu i stavlja je među najuspešnije daljašice današnjeg vremena. Španovićevu karijeru krase odličja sa svih takmičenja, od titule juniorske prvakinje sveta preko evropskih, svetskih i olimpijskih odličja u seniorskoj konkurenciji i ovog najsvežijeg Dijamantskog trofeja, Ivana  i Goran zlatnim perom ispisuju  najsjajnije stranice istorije srpske atletike.

Na večerašnjem mitingu u Cirihu trijumfovala je olimpijska vicešampionka iz Rija Britni Ris sa 6,95m, samo dva centimetra ispred naše Ivane koja je i večeras imala izvanrednu seriju skokova. Treće mesto osvojila je Darija Klišina sa 6,63m.

Povezana vest:  Bivši prvak SAD pozitivan na doping testu

„Ovim stavljamo tačku na najuspečniju sezonu u Ivaninoj takmičarskoj karijeri. Vrlo sam ponosan na konstantnost njenih rezultata i na čestitke koje stižu od svih prisutnih trenera koji su takođe fascinirani Ivaninom konstantnošću. Sada sledi još miting u Zagrebu i miting u Beogradu gde sa svim ljubiteljima altetike želimo da podelimo radost povodom ove uspešne sezone, kao i da podsetimo sve ljubitelje na organizaciju evropskog prvensta u dvorani sledeće godine u Beogradu“ istakao je trener Obradović.

„Definitivno sam išla večeras na pobedu, jer mi je ovo jedan od omiljenih mitinga, ali pet takmičenja u dve nedelje je dovelo organizam do umora. Nisam danas skočila željeni skok, nisam mogla bolje, ali pored svih odličja koje sam osvojila ove godine, vrlo sam zadovoljna, osvajanje Dijamantske Lige je ispunjenje mog devojačkog  sna“ izjavila je Ivana Španović posle nastupa.

Povezana vest:  Salaški: Uživala sam u trci pred 60.000 ljudi na Olimpijskom stadionu

Ivana Španović osvojila je Dijamantski trofej sa ukupno 68 bodova, Britni Ris je odnela drugo mesto sa 36 poena, dok je treću poziciju zauzela Ugen Lorejn sa 22 poena.

Pregled osvojenih odličja u toku 2016.godine

  • Srebrna medalja na SP u dvorani – jedina srebrna medalja za Srbiju, a inače prva osvojena medalja posle 19.godina, bronzane medalje osvojili su Dragutin Topic 1997. i Dragan Perić 1995.godine.

  • Evropsko zlato – prvo zlato za nezavisnu Srbiju, posle 26.godina, zlatne medalje osvojili su Snežana Pajkić i Dragutin Topić 1990.godine.

  • Olimpijska bronza – prva medalja za nezavisnu Srbiju, medalja čekana dugih 60.godina, srebrnu medalju osvojio je Franja Mihalić 1956.godine.

  • Dijamantski trofej