Ovogodišnji 30. Beogradski maraton održaće se na novim trasama polumaratonske i maratonske trke, koje su predstavljene u Skupštini grada Beograda na konferenciji za medije, a o njima i pripremama za najznačajniju tradicionalnu gradsku sportsku manifestaciju govorili su Zoran Jovanović, v.d. gradskog sekretara za sport i omladinu Beograda, Darko Glavaš, v.d. sekretara Sekretarijata za poslove odbrane, vanredne situacije, komunikacije i koordinaciju odnosa s građanima, Miodrag Popović, v.d. direktora Turističke organizacije Beograda, i Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona.

– Ovih 30 godina pokazuju koliko je Beogradski maraton važan i vredan za grad Beograd koji daje punu podršku ovoj manifestaciji i stoga su sve gradske službe koje su uključene u njegovu organizaciju u stanju pune pripravnosti i iz te perspektive nadamo se novom velikom i uspešnom sportskom događaju – rekao je Zoran Jovanović.

Darko Glavaš u čiji sektor spadaju i vanredne situacije, ali i odnos sa građanima „proveo” je svi prisutne novom stazom Beogradskog maratona, znatno atraktivnijom od dosadašnje, ne samo zbog toga što će učesnike maratona i polumaratona prvi put odvesti na Most na Adi i što će se, kada je u pitanju maratonska trasa umesto dva istovetna kruga trčati dva različita.

Povezana vest:  Globalna Inicijativa “No More Ransom” dobija nove partnere

– Radili smo mesecima da nova trasa Beogradskog maratona bude usvojena do njegovog 30. izdanja, jer je to najznačajniji događaj u glavnom gradu u ovoj godini. Dobili smo sve neophodne sertifikate i dozvole. Sa Sekretarijatom za saobraćaj proveravali smo više puta sve predloge mogućih staza da bi staza bila što atraktivnija a da bi grad što bolje funkcionisao, sa Sekretarijatom za javni prevoz radili smo na što boljoj organizaciji saobraćaja i prevoza građana na dan maratona, takođe i sa Upravom saobraćajne policije i Ministarstvom unutrašnjih poslova čijih 1.500 pripadnika obezbeđuje manifestaciju. Beograd put već mesec i po dana sređuje novu trasu maratona i polumaratona, koja prvi put uključuje i Opštinu Čukarica, a uskoro će na trasu izaći i radnici Gradskog zelenila i Gradske čistoće da bi staza bila čista i bezbedna – rekao je Darko Glavaš.

Veoma zadovoljan novom trasom bio je i Miodrag Popović, v.d. direktora Turističke organizacije Beograda:

Povezana vest:  Bolt favorit za izbor najboljeg atletičara sveta

– Nova staza omogućiće učesnicima i svima koji posmatraju fotografije i snimke sa 30. Beogradskog maratona da naš grad vide iz nove perspektive i to potkrepljuje činjenicu da turizam nije samo privredna grana, već društvena pojava. Beogradskim maratonom počinje nova turistička sezona, a on višestruko povećava potražnju turističkog materijala i značajno uvećava broj gostiju Beograda. Ove godine to je već napravilo Evropsko atletsko prvenstvo u dvorani, međutim Beogradski maraton to radi već 30. godinu i svake godine dovodi sve više i više gostiju. Beogradski maraton je sada jači nego ikada i sve što smo u njega uložili, gradu Beogradu se višestruko vraća. Na tome radimo zajedno i znatno aktivnije i u poslednje tri godine sve je veći broj učesnika iz inostranstva, jer maraton predstavlja kulturu življenja. Maratonski pokret se sve više širi svetom i to vidimo i po tome koje dolaze na maraton, ali i posle njega…

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić, rekao je da su pripreme za promenu staze trajale više od godinu dana i da je to bio proces u kome je učestvovalo mnogo gradskih sekretarijata, institucija i ljudi kojima dugujemo veliku zahvalnost za izvanredno obavljen posao. Promenu staze nagovestio je 20. decembra prošle godine najavio gradonačelnik Siniša Mali, i dodao:

Povezana vest:  ORTHODOX CELTS PREDSTALJAJU ANIMIRANI SPOT ZA PESMU „I WISH YOU THE VERY WORST”

– Obezbedili smo sertifikate Međunarodnog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS) i Međunarodne asocijacije atletskih federacija (IAAF) za polumaratonsku i maratonsku stazu koje su potpuno spremne za ispunjavanje normi za učešće na najvećim svetskim takmičenjima. To je bio slučaj i s dosadašnjom stazom u čijem definisanju nam je 1989. godine veoma pomogao Fred Libou, osnivač i dugogodišnji direktor Njujorškog maratona, predsednik Njujorškog trkačkog kluba i predsednik AIMS. Tom stazom trčalo se od 1990. i mi smo je sada prevazišli. Hteli smo da je učinimo atraktivnijom, da ukinemo drugi krug po Novom Beogradu, i da pređemo Savu i preko Mosta na Adi…

Pobednici maratona i polumaratona u muškoj i ženskoj konkurenciji na 30. Beogradskom maratonu 22. aprila biće i prvi rekorderi nove, atraktivne staze.