trka_kroz_istoriju_1TRKA KROZ ISTORIJU 2010

Kenijac Mendžo pobednik Beogradske trke kroz istoriju

 

Kenijski atletičar Džosfat Mendžo pobedio je danas na šestoj Beogradskoj trci kroz istoriju, u kojoj su prva tri mesta zauzeli Kenijci. Mendžo je stazu dugu šest kilometara od Donjeg grada do šetališta iznad Save prešao za 16 minuta, 52 sekunde i devet stotinki, čime je postavio novi rekord staze. Prethodni rekord, iz 1996. godine, držao je Marokanac Brahim Lalafi (16 minuta i 58 sekundi).

Mendžo je u finišu pobedio ispred sunarodnika, olimpijskog vicešampiona na 5.000 metara Eliuda Kipčogea, koji je na cilj stigao sa 16:55,3 minuta. Treće mesto zauzeo je Stiven Tum iz Kenije sa 16:56,5 minuta, i bio je brži od svetskog rekordera na 3.000 metara stiplčez Saifa Sajeda Šahina iz Katara.

Povezana vest:  Kolašinac i Jovančević probijaju led na EP u Glazgovu

-Tempo je od početka bio jak, staza je jako teška i do pred sam finiš nisam bio siguran u pobedu. Kad je došlo do finiša, bio sam uveren da ću nadmašiti Kipčogea. Znam da sam brži od njega – rekao je Mendžo i dodao da će ponovo doći u Beograd, ako dobije poziv.

Kipčoge je rekao da je zadovoljan osvajanjem drugog mesta na Beogradskoj trci kroz istoriju.

Povezana vest:  Amela Terzić favorit na EP u krosu u Budimpešti

-Mislim da sam trku izgubio posle 50 metara kada sam ostao bez patike. Morao sam da stanem, da je obujem i da onda više od 200 metara sprintujem da dostignem ostale. Kontrolisao sam trku do finiša, a tada me je iznenadio Mendžo. Zadovoljan sam s obzirom na to da sam u sedam dana imao tri trke. Rado ću trčati na ovoj trci i sledeće godine – rekao je bivši svetski prvak na 5.000 metara.

Povezana vest:  Kolašinac prvi sprski atletičar koji je ostvario normu za SP

Među šesnaestoricom učesnika elitne trke bila su i četvorica reprezentativaca Srbije, a najuspešniji je bio Mirko Petrović, koji je zauzeo 10. mesto sa 17:44,3, čime je popravio svoj najbolji rezultat na ovoj stazi.

U trci pripadnika Vojske i MUP-a Srbije učestvovalo je 29 takmičara u 10 ekipa, a najuspešniji su bili pripadnici Žandarmerije.