Svetska atletika i organizatori Svetskog dvoranskog atletskog prvenstva Beograd22 obeležili su Dan planete Zemlje 2021. godine priključivanjem Konvenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (UNCC) – Strategiji Sport za klimatske akcije – inicijativi koja podržava i usmerava sportske organizacije da odmeravaju, umanjuju i nadoknađuju emisiju ugljenika u skladu sa Pariskim klimatskim sporazumom.

Cilj Strategije je da organizatori međunarodnih federacija, liga, klubova i događaja preuzmu kolektivnu akciju glede ograničenja globalnog zagrevanja na porast od 1.5 stepeni Celzijusa; na nivo utanačen tokom Konferencije o promeni klime u Parizu (COP 21).

Ujedinjene Nacije su prepoznale da globalna umanjena ugljenika potrebna za postizanje dogovora u Parizu – kako bi se postigla nulta emisija ugljenika do 2050. godine – ne mogu da budu isključivo zadatak vlade. Kako bi se postigle nemereno izazovne razmere, zahteva se akcija svih sektora, uključujući i sportski. Pored globalnog dometa, koji podrazumeva milionsku bazu pristalica i jednistvenu moć nadahnuća, sport drži valjanu poziciju u cilju da potpomogne globalne klimatske akcije. Budući da preko 1.4 milijardi pojedinaca širom sveta redovno trči, ovo posebno važi za atletski sport.

“Klimatske promene su jedan od presudnih problema savremenog čoveka,” poručio je predsednik Svetske atletike Sebastijan Kou nakon potprisivanja dokumenta o obavezivanju na Strategiju.

“Svedočimo nepovratnim promenama koje utiču na naš sport širom sveta – od kvaliteta vazduha koji udišu profesionalni sportisti kao i rekreativci do lične sposobnosti da naši događaji budu bezbedni. Ključno je da se sport sagleda kao glavni igrač u borbi protiv klimatskih promena i da bude pokretačka snaga za pronalaženje rešenja.”

Uprskos svetskom ekonomskom usporavanju usled pandemije protekle godine, temperature naše planete neprestano rastu alarmantnom brzinom. U poslednjem godišnjem izveštaju, Svetska meteorološka organizacija zabeležila je da je 2020. godina bila jedna od tri najtoplije a da je poslednjih šest godina, uključujući navedenu, šest najtoplih u zabeleškama.

Povezana vest:  Najmlađi član reprezentacije u Rigi spreman

Potpisivanje ove Strategije, kako navodi Kou, podrazumeva širi pristup globalnog upravljačkog tela u Svetskoj strategiji održivosti atletike, desetogodišnji plan koji je predstavljen u aprilu 2020. godine koji ima za cilj prelazak na neutralnost ugljenika u svim zemljama u kojima se operacija sprovodi i na svim događajima do 2030. godine.

“Kao globalni sport imamo važnu ulogu u borbi protiv klimatskih promena, jednako u naporima da podržimo raznolikost i zalažemo se za društvenu jednakost. Presudno je da iskoristimo moć koju posedujemo da povedemo i nadahnemo druge.”

Kou je dodao da su lokalna posvećenost i napor ka postizanju održivosti postali odlučujući faktor Svetkse atletike u izboru gradova za održavanje prvenstava. “Ovo je postao sveprisutan zahtev naših sportista i fanova. Mi, kao i naši partneri od poveranja, moramo to da ostvarimo. Stoga sam posebno ponosan što su se naši partneri u Beogradu posvetili principima koji su navedeni u Strategiji.”

Slobodan Branković, predsednik lokalnog organizacionog komiteta Beograd22 navodi: “Drago mi je što Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani Beograd22 nastavlja putem Srpskog atletskog saveza u pogledu održivog razvoja.

Važno je nama, kao i našim navijačima, a verujem i mladim ljudima u Evropi, da organizujemo održive sportske događaje, da umanjimo emisiju ugljen dioksida i da budućim generacijama ostavimo planetu daleko bolju od one koju smo mi zatekli.

Uveren sam da će Svetsko atletsko prvenstvo u dvorani Beograd22 biti lider u ovoj oblasti u Srbiji i da će inspirisati čitavu generaciju mladih Srba na akciju u borbi protiv klimatskih promena.”

Povezana vest:  Emir Bekrić sedmi na svetu

Eliud Kipčoge neprikosnoveni olimpijski šampion i svetski rekorder u maratonu, i jedan od najglasnijih zagovornika ekološke pravde, izjavio je da je ponosan na napore svoje oblasti sporta da se podstakne održivost kao i borba protiv klimatskih promena.

“Nemereno mi je drago da Svetska atletika započela saradnju sa Ujedinjenim nacijama,” izjavio je Kipčoge. “Mi smo naslednici zemlje a naš doprinos meriće se dostignućima u oblasti održivosti. Naš je zadatak da sačuvamo i unapredimo zemlju na kojoj živimo za buduće generacije. U trci smo s vremenom, svaki minut je važan, baš kao tokom maratona.”

Venecuelanska zvezda Julimar Rohas, lani proglašen za sportistu godine, složio se sa kolegom.

“Svet je naš dom i moramo da budemo odgovorni. Posvećeni smo tome da se o zemlji svakodnevno brinemo do kraja naših života, to je za nas dužnost kao i za buduće generacije.

Podizanje svesti o klimatskim promenama je dužnost svih nas. Ponosno šaljem ovu poruku putem Svetske ateltike, koja aktivno učestvuje u borbi za bolji svet.”

Organizatori ostalih predstojećih takmičenja jednako su izrazili podršku načelima Strategije. Lokalni organizacioni komitet svetkog atletskog prvenstva Oregon22, koji već ima snažnu strategiju održivosti, uskoro će biti novi potpisnik Strategije.

“Pozdravljamo Svetsku atletiku kao potpisnika Strategije Sport za klimatske akcije u okviru Konvencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama,” izjavila je Lindita Ksaferi-Salih, vođa projekata odeljka Sport za klimu u okviru Ujednjenih nacija. “Svet se nalazi u najvažnijoj trci savremenog društva – u trci protiv klimatskih promena. Sa preko milijardu aktivnih trkača širom sveta, a brojka se uvećava, Svetska atletika ima značajnu priliku da podstakne klimatske akcije širom sportske zajednice i da pomogne u ovoj trci protiv klimatskih promena. Radujemo se doprinosu Svetske atletike u ohrabrivanju u postizanju ciljeva Strategije.”

Povezana vest:  Bolt potvrdio učešće na mitingu u Cirihu 28. avgusta

O Strategiji Sport za klimatske akcije

Strategija Sport za klimatske akcije ima dva sveobuhvatna cilja: postizanje jasne putanje za globalnu sportsku zajednicu u borbi protiv klimatskih promena kroz obaveze i partnerstva uz verifikovane standarde i korišćenje sporta kao objedinjujućeg oruđa za podsticanje svesti o klimatskim promenama i delovanje među građanima.

Potpisivanjem, potpisnici se obavezuju na pet ključnih principa:

  • Preduzimanje sistemtskih napora na promovisanju povećane odgovornosti
  • Umanjenje ukupnog klimatskog uticaja
  • Edukacija u okviru klimatskih akcija
  • Promovisanje održive i odgovorne potrošnje
  • Zagovaranje klimatskih akcija kroz komunikaciju

Sportske organizacije se pozivaju da se prijave bez obriza na trenutnu fazu njihovih ekoloških zalaganja i da sarađuju sa ostalim potpisnicima u cilju identifikacije i pronalaženja rešenja.

Posevećenost inicijativi podrazumeva demonstraciju tekućeg napretka, što znači da organizacije moraju da postave ciljeve, da mere uticaj ugljenika kao i da preduzimaju akcije u cilju umanjenja i da obezbede nadoknadu za preostale emisije.

Strategija je pokrenuta u Katovicama, u Poljskoj 2018. godine, u gradu koji će 2021. godine biti domaćin svetskog atletskog prvestva u štafeti Šleske. Više od 200 upravljačkih tela, liga, klubova, timova i medisjkih organizacija su potpisnici.

Svetska ateltika poziva sve svoje federacije članice, organizatore događaja i druge zaniteresovane strane da saznaju više o Strategiji i da se posvete navedenim principima. Svetska Atletika će pružiti sve smernice i pomoć koja je neophodna da bismo osigurali da naš sport pozitivno doprinosi Strategiji.