konferencija_beo_maraton_2011

U subotu u Beo Zoo vrtu tradicionalni Dečji maraton

 

Tradicionalni 18. dečji „Smoki maraton“ biće održan u subotu, 9. aprila, u Zoološkom vrtu, uz učešće 150 mališana, a prvi put će trčati i deca sa invaliditeteom, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Najmlađi Beograđani trčaće na čuvenoj stazi oko slonare , dugoj 230 metara, a ta trka biće uvertira za „veliki” 24. Beogradski maraton 17. aprila.

-Kvalifikacije za „Smoki maraton“ održane su tokom proteklih nekoliko dana u vrtićima, predškolskim ustanovama, parkovima, šetalištima i na stadionima – rekla je gradska sekretarka za dečiju zaštitu Ljiljana Jovčić.

Povezana vest:  OI MLADI, SINGAPUR, Povreda Sandre Raičković u finalu

Ona je precizirala da su deca trčala u opštinama Grocka, Palilula i predškolskim ustanovama iz ostalih delova grada.

-Trčalo je 18.000 mališana, a u subotu će se takmičiti nabrži – kazala je ona, dodajući da sve više roditelja podržava ovu manifestaciju, koja promoviše zdrav način života.

Ambasador UNICEF-a u Srbiji i naš legendarni košarkaš Aleksandar Đorđević izrazio je zadovoljstvo što Dečiji maraton traje, uz konstataciju da će humanitarna organizacija koju predstavlja, uvek podržavati manifestaciju u kojoj se deca usmeravaju na sport.

-Nadam se da će u subotu biti mnogo sunca i osmeha i da će pobediti iskrenost, najlepša osobina kod dece. Neka pobedi druženja i sport, ne mora uvek najbolji – rekao je novinarima Đorđević.

Povezana vest:  Beogradski maraton – predstavljen na Čikaškom maratonu

Generalni sekretar Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković rekao je da je Dečiji maraton važan događaj, jer očekuje da će se većina takmičara opredeliti za atletiku, ali da se neće ljutiti ukoliko izaberu i neki drugi sport, jer je „bitno decu skloniti sa ulice“.

On je dodao da kao dete nije učestvovao u maratonu koji se tradicionalno održava u Zoo vrtu, ali da misli da bi osvojio neko od prva tri mesta, jer mu odgovaraju staza i ulazak u krivine.

Povezana vest:  Ivana Španović osvojila zlato na dvoranskom SP u Birmingemu

Po prvi put na Dečijem maratonu učestvovaće 20 dece sa invaliditetom, kao rezultat saradnje Beogradskog maratona sa Savezom za sport i rekreaciju invalida Beograd (ŠRIB).

-U Dečjem maratonu će učestvovai 20 dece sa različitim kategorijom invaliditeta i svi će oni biti pobednici, jer će uložiti veliki napor da završe trku – rekao je sekretar ŠRIB Aleksandar Vujčić.

Ulazak takmičara sa vaspitačima u Zoološki vrt planiran je za 10 časova, prve kvalifikacione grupe startuju u 11, dok se proglašenje pobednika i završetak manifestacije očekuje oko 13 časova.