START_MARATON

Prvi put Beogradski maraton domaćin državnog prvenstva u polumaratonu

Dobra organizacija, kao i posebni bonusi za domaće takmičare, razlog su zbog kojeg je Beogradski maraton devet puta bio domaćin državnog prvenstva u maratonu, a ove godine uz saradnju sa Atletskim savezom Srbije ugostiće učesnike državnog prvenstva u polumaratonu u muškoj i ženskoj konkurenciji.

Apsolutni favorit za titulu prvakinje Srbije u polumaratonu je Olivera Jevtić, ne samo zato što je  državna rekorderka na ovoj deonici (2002. Novi Sad: 1:09:18), već zato što se specijalizovala za pobede na polumaratonskoj stazi Beogradskog maratona i to u međunarodnoj konkurenciji.

Osam puta do sada naša najbolja trkačica trčala je polumaraton u Beogradu i zabeležila sedam pobeda (1997, 1998, 2000, 2002, 2008, 2009. i 2010), a samo na debiju, još 1993. kada je imala samo 16  godina zauzela je drugo mesto iza Rumunke Olaru, i to ne zato što je Rumunka u tom trenutku bila bolja, već zato što Jevtićeva i njen trener Slavko Kuzmanović nisu primetili da je Rumunka ispred njih…

Povezana vest:  Beogradski maraton domaćin prvenstva Balkana

Olivera drži i rekord beogradske polumaratonske staze sa 1:11,41 čas iz 2008. godine.

NJen klupski drug iz užičke Mladosti Mirko Petrović najavljuje ne samo borbu za titulu prvaka Srbije u polumaraonu, već i napad na rekord staze za domaće takmičare, koji sa 1:08,14 iz 2008. drži Predrag Milovanović. Bolji rezultat od tog ujedno doneo bi mu i mesto na pobedničkom postolju u internacionalnoj konkurenciji.

Povezana vest:  Španović: Rešenost da budem najbolja je samo jača

– Sjajno je što Beogradski maraton daje bonuse za domaće atletičare i pruža im priliku da pristojno zarade bez obzira na to da li su uspešniji od stranaca, a od Kenijaca i Etiopljana to je teško biti. Olivera i Mirko, pripremali su se za ovu sezonu u Keniji – Mirko prvi put. Imali su Kenijce za trening partnere i mislim da su spremni za sezonu takmičenja na stazi, jer ne sme se zaboraviti da njih čekaju i Ekipno prvenstvo Evrope i druga takmičenja, a Mirko želi da načini i rezultatski napredak, pre svega na stazi od 5.000 metara. Ali, uveren sam da dobra polumaratonska trka to ne može da pokvari tim pre što su Oliveru do cilja svake godine nosili i navijači duž beogradskih ulica. Verujem da će Beograđani podržati i Mirka Petrovića – rekao je trener Slavko Kuzmanović.

Povezana vest:  Prijem za najbolje atletičare Evrope u Skupštini grada

Podrška Oliveri, Mirku i ostalim našim polumaratoncima su i bonusi koje obezbeđuje „Delta Generali osiguranje”.

Postavljanje rekorda polumaratonske staze za domaće takmičare – bolje od 1:08,14 u muškoj i 1:11,41 u ženskoj konkurenciji – biće nagrađeno sa 2.500 evra, a državni rekord u polumaratonu – bolje od 1:02,11 u muškoj i 1:09,18 u ženskoj konkurenciji – sa 3.000 evra.