NAVA Goran

Rezultati sa Ekipnog prvenstva Evrope II lige

Osam reprezentacija Evrope nastupilo je na Ekipnom  prvenstvu  Evrope  u atletici koje se ovog vikenda održavalo u Novom Sadu. Održano je 40 atletskih disciplina, a plasman u I ligu obezbedile su prvoplasirana ekipa Estonije  sa osvojenih 218 bodova i ekipa Bugarske sa 215.5 poena. Srbija je osvojila treće mesto sa osvojenih 188.5 bodova, te tako i sledeće godine nastupa u istoj grupi. Reprezentacije Letonije i Slovačke odlaze u III ligu.

Drugi dan počeo je disciplinom skok motkom. Pobedio je predstavnik Letonije Arents Mareks sa rezultatom 5.30m. Igor Šarčević zauzeo je peto mesto rezultatom 4.85m.

-Ovo mi je prvo takmičenje posle povrede i nisam očekivao da ću ovoliko skočiti, zadovoljan sam i rezultatom i plasmanom – istakao je Šarčević.

U bacanju kladiva očekivano je pobedila Slovakinja Hrasnova Martina rezultatom  68,09 metara.

-Nisam baš u najboljoj formi, ali ovo je bila važna pobeda za moj tim. Nadam se da ću se dobro spremiti za Svetsko prvenstvo.

Srpska atletičarka Sara Savatović  postigla je novi nacionalni rekord – 54.96m.

-Trudiću se da dostignem 4cm koliko mi nedostaje  da bih ispunila normu za odlazak  na Evropsko juniorsko prvenstvo.

U trci na 110 metara prepone 8 bodova Slovačkoj doneo je Papso Vilijam sa 14,16 koji je istakao da je zadovoljan trkom, da se dobro  osećao i da se nada finalu na Evropskom prvenstvu U23 u Ostravi.

Povezana vest:  Kolašinac: Lep način da se završi sezona

Za Srbiju je nastupao Milan Ristić koji bi sigurno bio bolje plasiran da nije imao peh na poslednjoj preponi ali je ovako doneo našem timu važnih tri poena. Milan Ristić je osvojio šesto mesto.

U troskoku pobedio je Danac Anders Moller sa 16.15m koji je rekao da mu je bilo teško zbog vetra, ali je pohvalio stadion i atmosferu. „Cilj ove sezone mi je kvalifikacija na svetsko prvenstvo“.

U istoj disciplini je nastupio debitant u srpskoj reprezentaciji  Lazar Anić koji je postigao svoj najbolji rezultat  u karijeri 15.17m.

Vojta Andreas iz Austrije pobedio je u trci na 800 metara sa rezultatom 1.50.29.

U istoj trci vodio je Goran Nava, ali je na kraju  zauzeo četvrto mesto i istakao da bolje od ovoga nije mogao.

Sonata Tamosaityte iz Litvanije pobedila je u trci na 100 metara sa preponama za 13,17 sekundi.. Ona je pobedu očekivala i zadovoljna je svojim uspehom.

Naša takmičarka Mila Andrić bila je peta sa vremenom od 13, 95 sekundi.

Pobednik u bacanju diska je Mart Israel iz Estonije sa 62.91m. On svojim rezultatom nije zadovoljan i vreme mu nije odgovarao, a požalio se i na krug koji je bio klizav. Ovo mu je drugi put u Srbiji i pohvalio je organizaciju. „Moj cilj je pobeda na Univerzijadi i kvalifikacija na Svetsko prvenstvo“.

Povezana vest:  Marina Munćan postavila novi nacionalni rekord na 800m u dvorani

U trci na 3000 metara sa preprekama pobedio je Estonac Kaur Kivistik – 8:56.84. „Nisam očekivao pobedu nego samo plasman među prva tri. Cilj mi je Evropsko prvenstvo ispod 23 godine“. On je takođe zadovoljan organizacijom i takmičenjem.

Srpski  takmičar Darko Živanović osvojio je peto mesto.

Takmičarka iz Bugarske Ivet Lalova očekivano je pobedila u trci na 200 metara sa 23.71 sekundi.

Kod seniora  u istoj disiciplini  pobednik je Marek  Niit. ilo bitno da donese maksimalan broj bodova svom timu. „Najvažnije  mi je bilo da donesem maksimalan broj bodova ekipi ,zadovoljan sam svojim učešćem“

Još jednu pobedu srpskoj reprezentaciji donela je Ana Subotić u trci na 5.000 metara . „Ovo je moja prva pobeda za reprezentaciju i srećna sam što sam nam donela maksimalan broj bodova i za ovu pobedu zaslužan je moj trener koji je izabrao odličnu taktiku za ovu trku. Zahvaljujem se i publici na podršci „ .

U skoku u vis sa rezultatom pobedila je reprezentativka Bugarske, olimpijska vicešampionka u višeboju Venelina Veneva-Mateeva koja je preskočila 1.91 metar.

Povezana vest:  Olimpijska šampionka Zaripova pred suspenzijom zbog dopinga

Pobednički rezultat na 3000m iznosi 8:22.81, a ostvario ga je Tiidrek Nurme iz Estonije.

Pobednik u bacanju koplja je Risto Matas iz Estonije sa rezultatom 79.55m , „Zadovoljan sam rezultatom, pobedu sam očekivao jer ove sezone bacam više od 70metara. Takođe, zadovoljan sam atmosferom i organizacijom“.

Ivana Španović, srpska reprezentativka, pobedila je u disciplini skok u dalj i skočila 6,58 metara.

-Drago mi je da sam uspela da pobedim, iako nisam imala najbolji rezultat. Važno mi je bilo da donesem maksimum poena reprezentaciji. Nastavljam sa takmičenjima i sledeći cilj mi je da skočim normu za SP i Olimpijski Igre 2012 – istakla je srpska rekorderka.

Takmičenje je završeno štafetama 4x400m. Kod seniorki pobedile su reprezentativke Bugarske u sastavu Stambolova, Gachevska, Kolarova, Metodieva sa rezultatom sa rezultatom 3:37.10, dok su u trci seniora pobedili ekipa Estonije u sastavu Kangur, Niit, Tiip,Magi – 3:08.16.

Pregled rezultata

1              EST         Estonia 218

2              BUL        Bulgaria                215.5

3              SRB        Serbia   188.5

4              LTU        Lithuania              185

5              DEN       Denmark             177.5

6              AUT       Austria  172

7              LAT         Latvia    147

8              SVK        Slovakia                134.5