dragutin_topicSjajni rezultati prvog dana državnog prvenstva: Dragutin Topić oborio svetski rekord za veterane

Prvog dana državnog prvenstva u Kragujevcu postignuti su sjajni rezultati.  Pre svega atletska legenda Dragutin Topić VNS pobedio je, preskočivši sjajnih 224cm, u skoku u vis i tako postavio novi svetski rekord za veterane. Mlađi junior Miloš Raović FAP pobedio je na 400m sa 48,60 i  oborio državni rekord Jožefa Kerešija star 33 godine. Biljana Topić RKG pobedila je u troskoku sa 14,19m i još jednom utvrdila odlazak na SP u Daegu i Olimpijske Igre u London. Odličan je bio Asmir Kolašinac koji je pobedio u bacanju kugle i prebacio 20,21m.

Sa preskočenih 2,28m Dragutin Topić na korak je bliži normi za odlazak na šeste Olimpijske Igre. Samo par trenutaka trebalo je da se Topić iz uloge trenera nađe na zaletištu skoka u vis:

-Danas sam bio korak bliži  rezultatu 2,28m i nadam se da ću ove godine preskočiti normu.  Imam jedan san i jurim ga. Biljana je danas fantastično skakala, sada smo dosta rasterećeni i usmereni smo na Daegu i dva velika takmičenja koja nas očekuju sledeće godine – kazao je svetski juniorski rekorder i rekorder za veterane Dragutin Topić.

Naša rekorderka u troskoku imala je danas fanstastične skokove. Nažalost neki su bili sa mali prestupom, a sigurno preko 14,70m. Uspela je Biljana u petoj seriji da još jednom potvrdi normu za odlazak na SP u Daegu i OI London

Povezana vest:  Na šest nedelja do 36. Beogradskog maratona premašen prošlogodišnji broj učesnika

-Dobro sam trenirala, znala sam da sam spremna i da sam ponovo ona stara, odnosno zdrava i fizički spremna. Zahvalila bi se fizioterapeutu Draganu Janković koji nam je pomogao sve vreme priprema u Kragujevcu – kazala je Biljana, a na pitanje šta očekuje u Daeguu, s obzirom da je na poslednjem prvenstvu bila najbolje plasirana naša atletičarka – Ovaj rezultat dovoljan je za finale, i nadam se da ću izboriti učešće među najboljim troskokašicama sveta.

Asmir Kolašinac CZB je pobedio u bacanju kugle sa odličnih 20,21m –

-Zadovoljan sam, imao sam 4 hica preko 20m nastavljamo pripreme za SP u Kragujevcu i nadam se da ću u potpunosti biti spreman u Daeguu – kazao je Kolašinac.

Najuspešnija takmičarka prvog dana državnog šampionata bila je Mila Andrić NBG koja je pobedila u tri disicpline: 100m prepone -14,07; 400m – 55,83, i 4x100m – 48,22 –

-Što se tiče rezultata moglo je i bolje, ipak zadoovoljna sam pobedama – izjavila je Mila.

Dvostruku pobedu ostvario je Mirko Petrović MLU na 1500m 3:55,62 i na 10.000m 32:28,04

Povezana vest:  Španović i Kolašinac na dvoranskom SP u Poljskoj

-U razmaku od pola sata imao sam dve trke. Na 1500m odmah sam krenuo jako i kad sam video da imam sigurnu pobedu, poslednjih 500m sam usporio i čuvao snagu za narednu trku. Dobro sam trenirao i želeo sam da trčim dve trke jer znam da sam spreman, a imam i motiv više jer ću posle ovog takmičenja ići na odmor –istakao je Petrović.

Miloš Savić RKG šampion je Srbije na 100m –

-Bio sam izazvan od trenera Ljubiše Stevanovića u ime njegovih pulena da će me pobediti na mom terenu i preuzeti titulu. Dao sam im „foru“ , otišao sam na more, povređen i povrh svega toga danas pobedio – jasan je bio Savić koji je najavio da se sprema za bob sezonu i svetsko prvenstvo.

Kod seniorki najbolja na 100m bila je Tatjana Mitić ŽEN – 11,86

-Nisam se još potpuno oporavila od povrede, nadam se da ću uskoro biti potpuno spremna za obaranje državnog rekorda –izjavila je Mitić.

Na 110m prepone pobedio je atletičar Crvene Zvezde Milan Ristić sa 14,32.

-Zakasnio sam malo na startu, ali sam imao snage da pobedim. Ovo mi je poslednja trka u sezoni i vraćam se na studije u Ameriku – kazao je Ristić.

Povezana vest:  Beogradski trkački klub dobitnik priznanja “Heroj 35. Beogradskog maratona”

U bacanju koplja pobedila je naša rekorderka Tatjana Jelača CZB sa 53,65m –

-Ovaj rezultat bacila sam u petoj seriji, i nadam se da ću do Daegua biti spremnija i baciti lični rekord – kazala je Jelača.

Naš desetobojac Mihail Dudaš VNS bio je najbolji u skoku u dalj i pobedio rezultatom 7,26m.

U skoku motkom pobedila je Jelena Radinović Vasić CZB sa preskočenih 4,20m –

-Napadala sam državni rekord 4.24m ali ovoga puta nisam uspela, nadam se da ću uskoro preći i ovu granicu –izjavila je Radinović.

Na 10.000m kod seniorki pobedila je Ana Subotić JIV sa rezultatom 35:47,30.

Nenad Lončar CZB šampion je Srbije u bacanju kladiva – 57,70, dok je titulu državne šampionke u odsustvu najbolje Dragane Tomašević odnela Dragana Savanović RUM -37,65.

U trci na 1500m publika je imala priliku da pozdravi juniorsku šampionku Evrope Amelu Terzić  NPZ–

-Osećala sam se malaksalo, ali sam imala dovoljn snage da pojačam poslednji krug i pobedim. Sutra me očekuje trka na 800m –  kazala je Amela.

U štafeti 4x100m pobedile su seniorke Novog Beograda sa 48,22; dok su seniori Železničara iz Niša bili najuspešniji kod seniora -42,44.