ivana_spanovic_zastava

Rekordan broj atletičara na SP-u

Na Svetskom prvenstvu u atletici, koje će se od 27. avgusta do 4. septembra održati u južnokorejskom Daeguu, sudelovaće 1945 sportista iz 202 države, što je rekord, objavio je u ponedeljak predsednik Organizacionog odbora SP-a Hae-Nyoung Cho. Također, navedeno je da je prodano 94 posto svih ulaznica.

Svetsko prvenstvo u Daeguu biće prvo veliko sportsko takmičenje na kojem će svi učestvovati biti podvrgnuti krvnom testiranju. Tako dobiveni podaci koristiće se kao antidoping kontrola, ali i da bi se izmerili tzv. biomarkeri atletičara, što može poslužiti antidoping agencijama u budućim testiranjima.

Povezana vest:  Laureati Bolt i Vilijams, Đoković treći

Već je ranije objavljeno da će tokom prvenstva biti obavljeno oko 500 dopinig kontrola. Te kontrole, koje se izvode na temelju uzoraka urina, nemaju nikakve veze sa krvnim testiranjima.

Za krvno testiranje biće zadužen Antidoping laboratorija iz Lozane, koji ima akreditaciju Svetske antidopig agencije (WADA). Osim na licu mesta, krvni uzorci će biti analizirani i nakon SP-a u laboratoriju u Lozani.

Povezana vest:  Kosovo primljeno u Evropsku atletsku asocijaciju