emir_bekric

Balkansko prvenstvo na novoj stazi u Smederevskoj tvrđavi

 

Predsednik Atletskog kluba Smederevo, Darko Savić, izrazio je danas nadu da će nova staza u Smederevskoj tvrđavi na kojoj će se održati Balkansko prvenstvo u atletici za mlađe juniore biti završena na vreme.

-Oprema za stazu, vredna oko 11 miliona dinara, stigla je u Srbiju i nalazi se na Vojnoj akademiji u Beogradu. U narednih desetak dana biće prebačena u Smederevo – rekao je Savić.

Republički zavod za zaštitu spomenika kulture početkom januara odobrio je izgradnju atletske staze u Smederevskoj tvrđavi i to će biti prvi legalno izgrađeni objekat na prostoru ovog spomenika kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju.

Povezana vest:  Bolt: Voleo bih da dobijem šansu u Mančester Junajtedu

-Izgradnja atletske staze u Smederevskoj tvrđavi koštaće oko 46 miliona dinara, uz dodatnih 11 miliona za opremu. Atletski savez Srbije finansiraće građevinske radove i opremu, a grad Smederevo izlivanje tartan podloge – istakao je Savić.

Rešenjem Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture precizirano je da buduća staza treba da bude udaljena 19,5 metara od temelja srednjevekovne crkve, koja se nalazi u blizini i koja će se konzervirati i sanirati tokom ove godine. Takođe se zabranjuje izgradnja klupskih prostorija i drugih pratećih sadržaja.

Povezana vest:  Srbija osvojila četvrto mesto na ekipnom EP

-Time će biti stvoreni uslovi za restauraciju i pristup lokalitetu crkve u Velikom gradu Smederevske tvrđave i neometano nastavljanje radova na rekonstrukciji bedema – rekao je Veroljub Ranković, direktor Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Prvo međunarodno takmičenje na novoj atletskoj stazi u Smederevskoj tvrđavi, Balkansko prvenstvo za mlađe juniore, biće održano 14. jula ove godine. Direktor takmičenja biće pukovnik u penziji i aktivni maratonac Branko Bošković. Takmičenje je ušlo u kalendar Evropske atletske federacije za 2012. godinu. Idejni projekat staze je urađen, ostaje još da se izradi glavni građevinski projekat, po dobijanju saglasnosti Ministarstva za prostorno planiranje i zaštitu životne sredine.

Povezana vest:  Kolašinac: Moglo je bolje, nisam do kraja zadovoljan 2014.

Smederevska tvrđava, koja je sa svojih 11 hektara jedna od najvećih ravničarskih tvrđava u Evropi, odavno je mesto okupljanja atletičara i rekreativnih sportista. Staze koje vode pored drevnih bedema skoro da su idealne za trening kratko i dugoprugaša.