Abel_Kirui

ABEL KIRUJI DO SREBRA U EKOLOŠKOJ OPREMI
 
Iako na maratonu u Londonu nije osvojio zlatnu već srebrnu medalju, Kenijac Abel Kiruji dospeo je u centar pažnje i dobio brojne pohvale za svoj nastup. Naime, uspeh za rezultat od 2:08:27 za 42 istrčana kilometra ovaj takmičar pripisao je i svojoj ekološkoj opremi koju je specijalno za tu priliku dizajnirala i napravila kompanija Nike.
Gornji deo njegove opreme karakterističan je po ekološkim detaljima koji pomažu korisniku tokom trčanja. Naime, inovativna tehnologija, zajedno sa najfinijim elastičnim detaljima koji upijaju znoj, takmičaru pruža udobnost i osećaj mekoće pri svakom pokretu. Nike Runner Singlet majica za trčanje napravljena je od tkanine koja je dobijena recikliranjem plastičnih boca – za jednu majicu potrebno je reciklirati tri boce. Da bi se dobila tkanina, boce se prvo usitne, zatim rastope i upredu u posebne niti.
Nova tehnologija Nike Flyknit primenjena je i na patikama, samo na mestima na kojima je potrebno minimalno opterećenje. Patika je teška svega 160 grama, što je skoro 20 odsto manje od težine modela koji su se nosili na prošlogodišnjem maratonu. Kako je težina patike smanjena, gornji deo patike Nike Flyknit je napravljen tako da apsolutno prijanja uz stopalo i pruža osećaj druge kože.
Abel Kiruji je kenijski maratonac rođen 1982. godine. Osvajao je prva mesta na Svetskim maratonima 2009. i 2011. godine. Bio je pobednik bečkog maratona 2007. godine i drugi na berlinskom maratonu iste godine. Takođe, poznat je po rodbinskom odnosu sa čuvenim maratoncem Majkom Rotikom.

 

Povezana vest:  Kou: Rešićemo pitanja sa MOK oko nastupa ruskih atletičara