Kids_attletics_3

Seminar Dečija atletika

Ovog vikenda na Divčibarima u hotelu “Maljen” održan je prvi seminar “Dečija atletika“ koji sprovodi Atletski savez Srbije pod pokroviteljstvom Međunarodne atletske asocijacije (IAAF).

ASS kao član IAAF-a je pokazao zavidnu zainteresovanost za promociju i razvoj atletike, u okviru školskog sistema Srbije, kao osnovne sportske discipline i kao dela programa fizičkog obrazovanja, ali i kao značajne obrazovne poluge i sredstva za društvenu integraciju mladih.

U skladu sa time potpisan je Momorandum o razumevanju između ove dve institucije gde se ASS obavezao na primenu dugoročnog projekta “Dečija atletika” u Srbiji, a sa ciljem postepenog uvođenja i promocije atletike kao dela sporta i programa fizičkog obrazovanja koji će se izvoditi u osnovnim školama u Srbiji.

Povezana vest:  Španovićeva treća u Karlsrueu

Ovaj  projekat je posebno kreirao ASS, a odobrio ga IAAF sa ciljem da promoviše i razvija atletiku unutar školskog sistema i/ili u klubovima u Srbiji tokom perioda od najmanje 4 godine sa sledećim ciljevima:

Poboljšanje (jačanje) edukacije i obuke lokalnih nastavnika (predavača) i trenera, posebno u smislu integracije atletskog programa za decu;

Progresivno poboljšanje uslova učešća i treniranja atletike za učenike u osnovnim školama i/ili klubovima; i

Implementacija atletskog programa za decu u osnovnim školama i/ili klubovima.

Ovaj projekat ima sledeće osobe  kao svoju ciljnu populaciju:

–    Dečji predavači atletike

Dečji treneri atletike

Učenici osnovnih škola i/ili klubova (dečaci i devojčice uzrasta od prvog do četvrtog razreda).

Povezana vest:  Prvi "Serbia Marathon", organizatori najavili spektakl

Očekivanja ovog projekta su da u 2012. godini ostvari sledeće rezultate:

–   Obuka dvadeset četvoro (24) dečjih atletskih nastavnika (predavača) u 2012 od strane IAAF stručnjaka;

Obuka 576 lokalnih dečjih atletskih trenera;

Uvođenje 201600 učenika osnovinih škola i/ili članova klubova u atletski program za decu.

U prvoj fazi realizacije projekta ASS je izabrao dr Dušana Perića koji je na zvaničnom seminaru IAAF-a dobio licencu za edukatora i sprovodioca ovog programa. Seminar na Divčibarima se sastoji od predavanja, interaktivnog rada, zajedničkih radionica i završnog ispita.

Povodom toga, u subotu je polaznike seminara posetio generalni sekretar ASS Slobodan Branković: „ Ponosan sam što je ASS jedan od saveza koji je dobio podršku IAAF , a ujedno i srećan što ćemo atletiku vratiti u osnovne škole, jer su one uvek bile osnovna baza za stvaranje novih atletskih šampiona. Siguran sam da je ovo najbolji projekat za ovu populaciju i sva deca koja budu prošla kroz ovaj projekat dobiće pravo saznanje o sportu i o zdravom načinu života. Naš cilj je da sva ta deca od prvog razreda nauče osnovnu azbuku sporta a to im jedino kraljica sportova atletika može omogućiti. Nadam se da ćemo za ovaj projekat dobiti podrški dva resorna Ministarstva – omladine i sporta i prosvete.“

Povezana vest:  10k Belgrade powered by Nike: Kenijac trijumfovao u muškoj, a najbrža žena iz Španije