24_maraton_kzn

Beogradski maraton održaće se u nedelju 17. aprila

 

Beogradski maraton biće održan 17. aprila u „prepoznatljivom obliku“ sa Trkom zadovoljstva, polumaratonom i maratonskom trkom, najavili su danas organizatori. Beogradski maraton od prošle godine održava se treće nedelje u aprilu, a u dogovoru sa Skupštinom grada, kako bi se izbegle još veće gužve u gradu. Ove godine održaće se dan posle najavljenog mitinga Srpske napredne stranke.

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić rekao je da se očekuje oko 40.000 učesnika u svim trkama i još nekoliko desetina njihovih pratilaca i navijača.

-Beogradski maraton se organizuje u skladu sa pravilima Međunarodnog udruženja maratona i uličnih trka. Verujem da ćemo biti u mogućnosti da maraton organizujemo po tim standardima – rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.

Povezana vest:  Policija našla doping-sredstva u sobama atletičara

Prema njegovim rečima, prvi su se najavili takmičari iz Kine, a ukupno je prijavljeno oko 300 takmičara.

-Očekujem da će se do početka prijaviti između 500 i 600 takmičara, što će biti najveći broj do sada. Želimo da maraton bude dobar razlog da ljudi iz celog sveta dođu u Beograd – rekao je Nikolić.

U saradnji sa Savezom za školski sport, ove godine prvi put će se organizovati „štafetni maraton“ za učenike srednjih škola. Napravljen je plan i program priprema i određena pravila prema kojima
sedam takmičara trči po pet kilometara, a poslednji takmičar sedam kilometara i 195 metara.

Povezana vest:  Terzićeva u finalu dvoranskog EP u Glazgovu

-Slične trke se primenjuju u državama koje su razvile trkački sport, kao što je na primer Japan – objasnio je Nikolić.

Gradski sekretar za sport Aca Kovačević istakao je da će grad kao i svake godine podržati maraton, kao jednu o najznačajnijih manifestacija koje se organizuju u Beogradu. Generalni sekretar Atletskog saveza Srbije Slobodan Branković zahvalio je sponzorima i naglasio da se nada da će učesnici „štafetnog maratona“ sa uspehom predstavljati svoje škole i gradove i da će se baviti zdravim životom.

Povezana vest:  Kou želi sve atletske federacije na SP u Kataru 2019.

Turistička agencija „Kontiki“ pripremila je ovim povodom tri ponude – Gurmanski maraton, kojim će se „predstaviti gurmanski i boemski duh Beograda“, Maraton kulture i Klabing maraton, kada će se krstareći brodom obilaziti klubovi na rekama. U subotu 9. aprila, na stazi oko slonare u beograskom zoološkom vrtu, održaće se Dečiji maraton i to će biti uvertira za 24. po redu Beogradski maraton.