doping

Olimpijska šampionka Kriveljova osumnjičena za doping

 

Bivša olimpijska sampionka u bacanju kugle Ruskinja Svetlana Kriveljova nalazi se među pet sportista pod istragom za doping na Igrama u Atini 2004. Međunarodni olimpijski komitet juče je saopštio da istražuje slučaj pet sportista na Olimpijskim igrama u Atini, čiji su uzorci nakon ponovne analize, bili pozitivni.

Povezana vest:  Bekrić: Cilj mi je finale na EP u Cirihu

Pet pozitivnih uzoraka otkriveni su u julu, pošto je izvrseno ponovno, sofisticiranije testiranje na već poznate nedozvoljene supstance. Kriveljova je na Igrama u Atini osvojila bronzanu mealju, pošto je njenoj zemljakinji Irini Koržanenko oduzeto zlato jer je bila pozitivna na zabranjeni anabolički steroid stanozolol.

-Ukoliko dođu da mi oduzmu medalju, oteraću ih do đavola – rekla je 43. godišnja Kriveljova, koja je odavno završila karijeru.

Povezana vest:  SP PEKING 2015, Amerikancu Itonu zlato u desetoboju uz svetski rekord

Kriveljova je osvojila zlato na Igrama u Barseloni 1992, kao i titulu svetske šampionke u Parizu 2003. Predsednik Ruske atletske federacije (VFLA) Valentin Balakničjov rekao je da je Kriveljova upoznata sa istragom. MOK će naredne nedelje na sastanku u Lozani razmotriti slučajeve mogućeg dopinga.