LaShawnMerrittLašon Merit suspendovan zbog doping

 

Olimpijski i svetski šampion na 400 metara Amerikanac Lašon Merit tri puta je bio pozitivan na doping testovima i dobrovoljno je prihvatio suspenziju do okončanja postupka.

-Posle pozitivnih testova, Merit je prihvatio privremenu suspenziju, što znači da se neće takmičiti dok postupak ne bude okončan – rekao je njegov advokat Hauard Džekobs.

Američka antidoping agencija saopštila je da je Merit koristio zabranjene preparate na bazi muškog hormona testosterona. Potvrđeno je da je istraga u toku, a do njenog okončanja zvaničnici neće davati nikave izjave.

Povezana vest:  Kolašinac: Za sada sve ide po planu

Ukoliko Merit bude kažnjen dvogodišnjom zabranom takmičenja, što se očekuje, propustiće prvenstvo sveta naredne godine, a ozbiljno će mu biti ugrožene i prepreme za Olimpijske igre 2012. godine.

-Jedino što mogu da kažem je da mi se sve to gadi – rekao je izvrsni direktor Atletske federacije SAD Dag Logan.

Merit je na Olimpijskim igrama u Pekingu pobedio na 400 metara, a od drugoplasiranog Džeremija Varnijera, koji je branio titulu, bio je brži skoro sekundu. Bila je to najubedljivija pobeda u toj disciplini na Olimpijskim igrama i svetskim prvenstvima u poslednjih 110 godina.

Povezana vest:  SP 2013, MOSKVA, Harting potvrdio da je najbolji u bacanju diska

U saopštenju koje je izdao američki atletičar, navodi se da je bio pozitiva na kontrolama u oktobru i decembru 2009. i januaru ove godine.

-Nadam se da će mi sponzori, članovi porodice, prijatelji i svi ljubitelji sporta oprostiti zbog toga što sam bio tako glup i nezreo. Svaka kazna koju mogu da dobijem biće bezbačajna u odnosu na sramotu koju osećam – naveo je Merit.

Povezana vest:  Bolt potvrdio učešće na mitingu u Cirihu