2010 08 12 Spark Woody_2Chevrolet odsurfao u šezdesete sa Spark Woody-jem
Definitivno je vreme za surfovanje, a imamo i dokaz! Chevrolet je otkrio jednu i jedinu, posebno izrađenu verziju svog superminija – Spark Woody karavan. Ovaj automobil je napravljen kako bi obeležio američku tradiciju ovog brenda i povezanost sa kulturom mladih.
Spark Woody karavan je prvi put predstavljen javnosti na surferskom, skejterskom i muzičkom festivalu Boardmasters 2010 u Newquay-u u Velikoj Britaniji – omiljenoj destinaciji surfera. Chevrolet je odabrao Newquay za premijeru ovog automobila jer je taj turistički gradić poznat širom sveta po svojoj surferskoj kulturi: Atlantski okean susreće Britansko ostrvo na jednom od najužih poluostrva, što čini prirodno izvrsne uslove za surfovanje.
2010 08 12 Spark WoodyOvaj automobil evocira razvoj surferskog pokreta u SAD, kada su kasnih pedesetih i ranih šezdesetih godina surferi kupovali karavane s drvenim oblogama, takozvane „woody-je“. Tradicionalno su to bili veliki automobili bazirani na standardnim modelima, ali s delovima karoserije s drvenim okvirima tako da su bili istovremeno dovoljno jeftini i prostrani da u njih stane sva surferska oprema, uključujući i dasku.
Woody karavani su ovekovečeni u mnogim pesmama. Prve na pamet padaju Surfin’ Safari The Beach Boys-a i Surf City izvođača Jan and Deana – obe se smatraju dvema najpoznatijim surferskim pesmama svih vremena.
Čak i kada su proizvođači automobila prestali da koriste drvene obloge i skup i komplikovan postupak proizvodnje, Woody je toliko postao deo američke kulture da je njegov duh nastavio da živi, a Chevrolet je bio samo jedan od mnogih američkih proizvođača koji je koristio Di-Noc vinilne ploče s delovima drveta kako bi zadržao drveni izgled.
2010 08 12 Spark Woody_3Spark Woody je jedan u nizu „umetničkih Sparkova“ nastalih protekle godine. Prvi od njih, Smeilinener Spark, jedinstvena interpretacija Sparka koju je napravila nemačka modna kuća Smeilinener, prvi je put predstavljen u finalu takmičenja „Mladi? Kreativni? Chevrolet!“ u Berlinu prošlog oktobra. Među ostalim umetničkim Spark-ovima su WTCC leading car studenta umetnosti iz Portugala Josea Roche-a koji je pobedio na takmičenju, kao i Spark DJ Car – najveći miks-pult na svetu koji je početkom ove godine napravio Chevrolet.


Povezana vest:  CITROËN C5 - PRIVLAČNOST, PERFORMANSE, STATUS I KVALITET