2010-09-20_Cruze EV release_cruze ev drivingGM nastavlja razvoj vozila na električni pogon novim probnim voznim parkom električnog Chevrolet Cruze-a
kompanija General Motors je juče najavila probni projekat u cilju istraživanja potreba tržišta i reakcije potencijalnih kupaca električnih vozila u Koreji.  Projekat uključuje vozni park električnih automobila baziranih na uspešnom Chevrolet Cruze-u. Kao rezultat zajedničkog razvoja od strane kompanija GM Daewoo, LG Chem and LG Electronics, električni Cruze će biti deo probnog voznog parka koji će biti testiran u glavnom gradu Južne Koreje, Seulu.
Projekat za cilj ima korišćenje suštinskih prednosti elektrifikacije GM vozila, koja uključuje baterije, električne motore, kontrolu energije i napajanje. Utvrdiće se podaci o reakciji potencijalnih klijenata na električna vozila sa baterijom, izučavanjem mogućih obrazaca u pogledu vožnje i ponašanja pri napajanju, sa preraspodelom troškova i izvora. Ovo je ključna inicijativa u globalnoj GM strategiji razvoja električnog vozila i baterije. Očekivano je da probni projekat bude lansiran do kraja oktobra. GM probni vozni parkovi će da takođe biti lansirani sa drugim partnerima na drugim urbanim tržištima kasnije ove godine.
2010-09-20_Cruze EV release_cruze ev staticCruze EV probni vozni park će biti prvo u potpunosti sedan vozilo koje će se okušati na drumu i napajati pomoću baterije “LG Chem and propulsion systems”-a kompanije LG Elektronics. GM probni vozni park u Južnoj Koreji će uključivati premijere Chevrolet Cruze-a i GM Daewoo Lacetti-ja. GM trenutno vrši marketiranje vozila pod lokalnim brendom u Južnoj Koreji.
“Ovaj probni Cruze EV projekat naglašava obećanje GM-a da će biti lider u razvoju električnih vozila i “zelenih” tehnologija, nastavljujući izgradnju portfolija hibrida i Chevrolet Volt-a”, rekao je Karl Stracke, potpredsednik kompanije GM Global Vehicle Engineering. “Primenićemo iskustva iz ovog i drugih probnih projekata kako bismo kreirali najbolja svetska vozila za naše kupce.”
Cruze EV je opremljen baterijom od 31 KWh koja generiše maksimalnu snagu od 150kW. Probni vozni park Cruze EV-a će biti stručno nadgledan kako bi se utvrdio nivo realnog dometa koji može postići vozilo njegove veličine. Na test programima vođenim od strane LG Chem-a, probna vozila mogu da postignu doseg do 160km. Vozilo može da razvije brzinu do 100km/h za 8.2 sekundi sa maksimalnom brzinom od 165 km/h.
Na standardnoj kućnoj utičnici od 220 volti, Cruze EV se može napajati do maksimuma za 8 do 10 časova. Deo probe voznog parka je i testiranje aplikacije “brzog napajanja”  koja može da značajno smanji period napajanja.
“Iako je ostalo još dosta posla, to što smo uspeli da razvijemo ovo vozilo za manje od godinu dana nam omogućava da zavirimo u planove koji veoma obećavaju, planove za naše kupce u Koreji i širom sveta”, rekao je Mike Arcamone, predsednik i CEO kompanije GM Daewoo.
Dok se često dešava da samo pakovanje baterije zauzima dosta mesta u prtljažniku, baterija Cruze EV-a je postavljena ispod karoserije. Ovo Cruze EV-u omogućava isti prtljažni prostor kao i standardnim vozilima sa benzinskim motorom.
“Širenje domaćeg tržišta električnih vozila od velikog je značaja za saradnju kompanija GM Daewoo i LG Chem”, rekao je Peter Bahnsuk Kim, potpredsednik i CEO kompanije LG Chem. ” U protekle dve godine, stvorili smo jako partnerstvo sa kompanijom GM, i sada željno isčekujemo da učinimo isto sa kompanijom GM Daewoo, u našoj zemlji.”
Od 2008.godine, GM sarađuje sa kompanijom LG Chem, kao ekskluzivnim snabdevačem baterijama za Chevrolet Volt, električno vozilo sa produženim dometom. Volt ulazi na tržište SAD-a krajem ove godine. Razvoj Chevrolet Cruze EV probnog voznog parka označava proširenje pomenute saradnje.
Povezana vest:  Ne čekajte sajam da ostvarite svoje snove