Mazda5_2010_USMazda na Salonu automobila u Los Anđelesu 2010.
 
Mazdina severnoamerička organizacija će na Salonu automobila u Los Anđelesu 2010. predstaviti novu Mazdu5 za američko tržište. Od predstavljanja 2005. godine, Mazda5 je redefinisala koncept kompaktnog jednovolumena, ponudivši dovoljno mesta za šest osoba (američka verzija) u tri reda, uz stil i dinamiku koja je neuporediva sa drugim modelima iz istog segmenta. Prvobitna Mazda5 bila je prvi kompaktni jednovolumen sa zadnjim bočnim kliznim vratima. Ovakav promišljeni pristup pri dizajniranju i konstruisanju automobila karakterističan je za sve modele Mazde –  najbolje ga opisuje izraz „Zoom-Zoom.“
 
Nova Mazda5 zadržava motive dizajnerskog jezika Nagare, koji, inspiriran lepotom prirode, donosi izrazitu eleganciju. Promene su se dogodile i duboko pod ‘kožom’, jer je automobil sada opremljen 2,5-litarskim benzinskim motorom sa 157 KS, koji na raspolaganju stoji i sa  ručnim i sa automatskim menjačem. Niska potrošnja goriva i odlične vozne karakteristike prenesene su s prethodnog modela, kao i jedinstveni Karakuri sistem preklapanja sedišta za šest osoba.
 
U Evropi će nova Mazda5 biti u ponudi sa sedam sedišta i dva benzinska motora: 2,0-litarskim DISI motorom snage 150 KS s direktnim ubrizgavanjem i Mazdinim jedinstvenim i-stop sistemom, kao i sa 1,8-litarskim motorom snage 115 KS – oba sa šestostepenim ručnim menjačem. Ponudu će uskoro dopuniti i 1,6-litarski dizel motor snage 115 KS, takođe sa šestostepenim menjačem.
 
Mazda_Shinari_Uz Mazdu5, Mazda u Los Anđelesu ima i jednu svetsku premijeru – koncept Šinari, prvi automobil koji prikazuje Mazdin novi globalni dizajnerski jezik Kodo, što znači ‘duša pokreta’. Pod vođstvom Ikua Maede, Mazdinog novog globalnog direktora dizajna, Šinari priziva elemente iz uspešne serije Nagare koncepata i diže ih na novi nivo.
 
Šinari je dizajnerski koncept sportskog kupea sa četiri sedišta i četvoro vrata koji savršeno izražava Kodo dizajnersku temu. Japanska reč ‘shinari’ opisuje moćnu i gipku silu koja nastaje kada se savije predmet izrađen od elastičnog materijala velike čvrstoće, poput čelika ili bambusa. Takođe, ovaj izraz koristi se i za opis osobe ili životinje u trenutku napregnutosti tela spremnog da napravi pokret.
 
Oba automobila medijima će biti predstavljena na konferenciji za medije u sredu 17. novembra u 16:45 po američkom vremenu (West Coast). Uz novu Mazdu5 i koncept Šinari, Mazda će prikazati i celokupnu gamu vozila za 2011. godinu, uključujući i posebno opremljene modele i trkačke automobile. Salon će za javnost biti otvoren od 19. do 28. novembra 2010. 
Povezana vest:  Opel Vivaro Surf Concept: „Lajfstajl" van za sport i razonodu