grab2Više od 200 učesnika u Opelovom takmičenju u dizajnu

 

 

Sedišta automobila, međuljudske veze, gradski život, pretraživanje virtualnog sveta i novi materijali u proizvodnji automobila. Ovo su samo neke od tema koje studenti dizajna istražuju već mesec dana od kada je počelo Opelovo interaktivno takmičenje u dizajnu automobila podržano od strane portala Novosti u Dizajnu Automobila (Car Design News). Studenti se trude da odgovore na pitanje: “Šta mislite da je Opelov laundž stil?”

Partnerstvo između Opela i portala Novosti u Dizajnu Automobila pokrenulo je interaktivno takmičenje u dizajnu koje je počelo 11-og oktobra ove godine. Ovo takmičenje je otvoreno za sve studente dizajna na bilo kojem smeru na univerzitetima širom Evrope. Pobednik će učestvovati u praksi u Opelovom centru za dizajnu u Rishelsajmu i za to će primati odgovorajuću novčanu nadokadu. Više detalja potražite na veb sajtu: www.cardesigncontest.com

 

Ove nedelje, četvoročlani žiri će početi da učestvuje u diskusiji na gore navedenom sajtu. Posebno pratite njihovu diskusiju pod nazivom “Preporuke sa vrha” (“Tips from the top”) koju možete pronaći na glavnoj strani u donjem uglu sajta sa Vaše leve strane. Tu će žiri ostavljati komentare na svaku pojedinačnu prijavu i pružaće dodatnu pomoć i smernice kako bi studenti na najbolji način razvili svoje ideje. Studente podržavamo u tome da ostavljaju svaku svoju kopiju, posle svakog koraka koji naprave u procesu dizajna. Tako će spremno dočekati kraj takmičenja koji je planiran za 10-ti decembar.

Povezana vest:  Infiniti u novom salonu

 

Više od 200 studenata se do sada prijavilo da učestvuje i prati ovo takmičenje. Kao deo procesa ovog takmičenja oni trebaju da naprave svoj avatar (sličicu koja ih opisuje) ili ostave svoj alias (nadimak, ime pod kojim bi želeli da učestvuju). Tako će svaki učesnik imati jedinstveni profil na sajtu. Nimalo iznenađujuće – pošto je tema „laundž stil“ – najviše prijava je došlo iz sektoru „sedišta automobila“.

Povezana vest:  IV godišnji skup Udruženja istoričara automobilizma

 

Učesnik takmičenja pod nadimkom Albizu najdirektnije se obratio svima u svojoj diskusiji sa izjavom „Sedišta: glavni deo enterijera svakog automobila“. Drugi učesnik, Iranzo je nakačio na sajt jednostavan i elegantan predlog pod nazivom Opel.net – ultra-laki koncept sedišta kojim se izbegava tapacirung i jastuci. Ovaj koncept je pokrenuo nekoliko zanimljivih diskusija među učesnicima koji su ostavljali svoje komentare.

 

Učesnik takmičenja, pod imenom Viktor Uribe (Victor Uribe) je bio samo jedan od onih koji je ostavio svoj komentar na ovo rešenje za sedišta. On je naglasio da ovakvim konceptom ulazak i izlazak iz automobila može biti problem. Ono što inspiriše Viktora u ovom takmičenju je sam koncept digitalnog sveta i njegov potencial koji može uticati na interijer i samu vožnju automobilom.

 

Prvi učesnik koji se prijavio za ovo takmičenje, pod imenom Gsagoo, istražuje vezu između gradskog života i tehnologije, izvora energije i inspiracije. Na ovaj način, Gsagoo je pokazao da moćnim grafičkim rešenjem instrumentalne table on ujedno može i da predstavi jednostavan i monohromatski tonalitet interijera.

Povezana vest:  Istinska ekološka šampionka: Nova Opel Corsa sa samo 82 g/km CO2

 

Elizabet Vecel (Elizabeth Wetzel), Opelova direktorka za dizajn interijera predseduje žirijem na ovom takmičenju. Pored nje tu su i Ana Ansesio (Anna Ansesio) podpredsednica Dasolt sistema (Dassault Systèmes) u sektoru za dizajn, Gaj Bird (Guy Bird) čuveni dizajnerski urednik i novinar u časopisima kao što su Wallpaper*, Nedelja Dizajna (Design Week). Na kraju tu je i Erik Galina (Eric Gallina) urednik Novosti u dizajnu automobila.

 

Svako ko poželi može se registruje i ostavi komentar na veb sajtu ovog takmičenja, ne samo studenti ili oni koji su u EU regionu. Takmičenje je namenjeno kako bi podržalo i promovisalo korišćenje društvenih medija i alata koji se koriste u razvoju interneta i uključi njihovu primenu u auto dizajnu. Ovo takmičenje su podržali i Dasolt sistemi kao i italijanski proizvođač Dinamika (Dynamica by Miko).