Volt_08Chevrolet Volt predstavljen kao Automobil godine za 2011. godinu od strane Motor Trend magazina

 

Motor Trend magazin, jedan od glavnih svetskih autoriteta kada je automobilska industrija u pitanju, danas je imenovao Chevrolet Volt dobitnikom nagrade Motor Trend Automobil godine 2011.

 

„Očekivali smo naučni eksperiment, ali ovo je svemirska trka“, napisao je urednik Motor Trend magazina u januarskom izdanju. „Volt ispunjava obećanje o konceptu vozila kakvo je prvobitno navedeno od strane GM-a, kombinujući glatku, tihu, efikasnu sposobnost i nisku emisiju štetnih gasova električnog motora sa opsegom i fleksibilnošću motora sa unutrašnjim zagrevanjem. Ovo je potpuno funkcionalan kompaktni automobil bez kompromisa koji klijentima nudi realne pogodnosti u pogledu nižih troškova“.

Povezana vest:  Volkswagen lansirao svoj novi trkaći Touareg

 

Mnogi od tih benefita postoje zahvaljujući Voltovom inovativnom pogonskom sistemu. Kao prvo na svetu električno vozilo sa produženim dejstvom, Chevrolet Volt ima ukupan opseg vožnje od oko 560 km. Tokom prvih 40 do 80 km, Volt vozi bez emisije izduvnih gasova koristeći električnu energiju spremljenu u njen litijumsko-jonski akumulator od 16 kWh. Kada se akumulator Volta istroši, motor/generator na gas besprekorno funkcioniše kako bi produžiovožnju za više od 500 km sa punim rezervoarom.

Povezana vest:  Kizashi – Suzukijeva premijera na Beogradskom sajmu

 

Nagrada za Motor Trend Automobil godine je predata g-dinu Tomu Stivensu, potpredsedniku sektora globalnih operacija u GM-u, u aerotunelu General Motorsa u Vorenu, u Mičigenu.

 

Inženjeri aerodinamike u ovoj ustanovi su pomogli u razvoju jednako revolucionarnog dizajna: sa koeficijentom otpora od .28, Volt je takođe najaerodinamičniji sedan u istoriji Chevrolet-a. Spuštanje koeficijenta otpora podiže efikasnost vozila, jer se manje energije koristi da se prevaziđe pritisak vazduha. Na primer, aerodinamika dodaje do 13 km kod električne vožnje, i oko 60 km kod produženog dejstva.

Povezana vest:  Chevrolet na Sajmu automobila u Ženevi

 

„Chevrolet je zaista počastvovan što je osvojio jednu od najpoželjnijih svetskih nagrada u auto-industriji,“ rekao je Stivens. „Voltov tim je radio u vanrednim okolnostima kako bi napravili ovo inovativno vozilo.Kompletan izveštaj Motor Trend magazina će se pojaviti u januarskom izdanju magazina i online na www.motortrend.com.