2010 12 10 Chevrolet OrlandoNovi Chevrolet Orlando dolazi na naše tržište početkom 2011

 

Hiljadu stvari koje je moguće uraditi u jednom danu. Zabava, razbibriga i odmor za porodicu i prijatelje. To je duh odmora koji je Chevrolet spakovao u svoj prvo evropsko višenamensko vozilo. Poput Chevrolet modela nedavno lansiranih na drugim tržišnim sektorima, Orlando ne prati konvencije. Dizajn Orlanda – delom višenamensko vozilo, delom krosover – krši pravila istorijski konzervativnog segmenta automobila; ima stav i izdvaja se iz gomile.

 

Novi kompaktan višenamenski Chevrolet automobil unosi nadmen stav u segment svojim smelijim izgledom, niskom krovnom linijom i siluetom inspirisanom krosover izgledom, zadržavajući upečatljivo i prepoznatljivo  Chevrolet lice koje odaje podeljena rešetka hladnjaka, te znak zlatne „leptir mašne“.

 

Zasnovan na sajamskoj koncept verziji predstavljenoj 2008, Orlando je ništa manje pravi porodičan auto koji kombinuje praktičnost sedmoseda, unutrašnju fleksibilnost te velik prtljažni prostor.

 

„Ubeđeni smo da Orlando ne samo da donosi veliku vrednost za dat novac u klasu višenamenskih vozila, nego istovremeno i nešto novo – svojevrsnu funkciju sa stavom, kako mi to nazivamo“, ističe Vejn Brenon, predsednik i generalni direktor kompanije Chevrolet Europe.

 

„Verujemo da će Chevrolet brendu privući i nove kupce „.

 

„Novi Orlando MPV igraće glavnu stratešku ulogu u kontinuiranoj proizvodnoj ofanzivi Chevrolet-a u Evropi, obzirom da se njime otvara ambiciozan projekat izbacivanja sedam modela na tržište tokom narednih 15 meseci“.

 

Orlando će bez sumnje ponuditi osvežavajuću alternativu mnogim porodičnim vozilma trenutno prisutnim na tržištu. Jasno prepoznatljivo Chevrolet lice dopunjeno je profilom koji karakteriše niska čista krovna linija i „mišićavi“, izbačeni lukovi, koji smeštaju točkove od 16, 17 ili 18 inča. Lukovi iznad točkova naglašavaju svojevrsnu „karoserija unutra, točkovi van“ pojavu istovremeno zadržavajući agilan sportski stav Orlanda.

 

2010 12 10 Chevrolet Orlando_2Prostor, odlaganje i bezbednost

 

Dok će eksterijer novog Chevrolet Orlanda sigurno privlačiti mnogo pažnje, i enterijer sadrži mnoge od najnovijih dizajnerskih detalja Chevrolet-a, poput Corvette-om nadahnutog dvostrukog kokpita i ambijentalnog plavog pozadinskog osvetljenja na središnjoj konzoli. Upadljiv dizajn, međutim, ne znači mnogo bez dobro osmišljenje funkcionalnosti, tako da pozorišna postavka tri reda sedišta u Orlandu, veliki prtljažni prostor, te brojna rešenja za odlaganje, takođe privlače pažnju motorizovanih porodica.

 

Raspored sedenja se naziva „pozorišnim stilom“ obzirom da su uprkos čistoj krovnoj liniji dizajneri uspeli da izdignu drugi i treći red, što putnicima u Orlandu omogućava čak i bolji pogled i napred i bočno, ali ne na uštrb prostora za glavu. Zapravo, prostor za glavu u trećem redu sedišta kod Orlanda je superioran u odnosu na čitav niz konkurentnih modela.

Povezana vest:  U vrhunskoj formi: Opel Insignia sada sa novim ekonomičnim dizelima, IntelliLinkom sa Apple CarPlay integracijom i Opel OnStar sistemom

 

Brojne kombinacije sedišta su moguće, uključujući obaranje ili drugog, ili trećeg reda pojedinačno, ili zajedno, kako bi se dobio potpuno ravan prostor za teret. Sedišta u drugom redu se ujedno mogu potpuno preklopiti kako bi se putnicima u trećem redu omogućio lak ulazak i izlazak.

 

A kada je potrebno prevesti veliki teret, prtljažni prostor Orlanda je jedan od najvećih u monokeb klasi, sa 1,499 litara prostora kada su oba reda sedišta preklopljena (856 litara prostora do linije prozora).

 

Bilo koji agilan porodični automobil zahteva  dosta prostora za sve sitnice koje se prevoze u automobilu. Kao i originalna, koncept verzija, konačna proizvodna verzija Orlanda obavezuje nizom odeljaka različitih oblika, veličina i lokacija, uključujući i držač za novčiće i dva velika držača za flaše u središnjoj konzoli, držače za mape i flaše integrisane u prednjim i zadnjim vratima, te niz pojedinačnih odeljaka u prtljažnom delu.

 

Međutim, možda najgenijalniji je odeljak koji se nalazi iza prednje ploče audio sklopa, te nadohvat ruke vozaču i suvozaču. Ovaj su odeljak, originalno viđen na konceptnoj verziji Orlanda, dizajneri uspešno integrisali sa korisnom velikom površinom, koja se ukazuje okretanjem prednje strane audio sklopa, dovoljne veličine za predmete poput MP3 plejera, naočara za sunce i novčanika. Unutar ovog prostora je i standardan Aux priključak, te opcioni USB port za MP3 ili iPod, zavisno od nivoa opreme.

 

Bezbednost putnika u vozilu je uvek od najveće važnosti u ovoj klasi automobila, a korisnici Orlanda će se u nju ponovo uveriti kroz pažnju koja je posvećena detaljima, te uključenjem najnovije tehnologije koja se primenjuje u ovom aspektu dizajna automobila. Najveći deo strukture karoserije Orlanda izveden je od čelika velike snage, kako bi se formirala celina efektivne putničke bezbednosti, koja pruža zaštitu u slučaju sudara sa prednje, zadnje i bočnih strana automobila.

 

U slučaju sudara, putnike u Orlandu štiti šest vazdušnih jastuka – dvostruki prednji, bočni, kao i vazdušna zavesa.

 

Jedan od najvećih izazova sa kojim se često nose službe hitne pomoći na mestu saobraćajnih nezgoda jeste pružanje pomoći putnicima u vozilu kada su vrata zaključana. Međutim, ovaj scenario se neće dogoditi vozačima Orlanda; Orlando je opremljen tehnologijom za prepoznavanje sudara, koja automatski otključava vrata, pri opažanju udara.

Povezana vest:  ODRŽAN DUEL GIULIETTA NA ADA HUJI (FOTO)

 

Tri motora, tri nivoa opreme koji odgovaraju potrebama svake porodice

 

Ispod poklopca, na raspolaganju je izbor tri Chevrolet motora niske potrošnje, jedan benzinac i dva dizela. Svi motori su transverzalno postavljene četvoro-cilindarske jedinice sa dvostrukim bregastim osovinama, 16 ventila i/ili ubrizgavanjem goriva u više tačaka, ili , kod dizel motora, „common rail“ tehnologijom. Svi motori su sa blokom od livenog čelika, te aluminijumskom glavom.

 

Benzinac koji će biti dostupan pri izbacivanju na tržište, zapremine 1,8 litara, daje 141 ks pri 6200 ob/min i 176Nm obrtnog momenta pri 3800 ob/min. Maksimalna brzina ove verzije je 185 km/h. Emisija i potrošnja goriva su konkurentni kod motora 1.8, sa vrednostima od 172 g/km za emisiju, te sa potrošnjom od 7,3 litara/100km.

 

Dva dizel motora su iste zapremine ali podešeni tako da daju različite izlazne snage i pogonske karakteristike. Oba motora su dvolitarska sa četiri ventila po cilindru i „common rail“ sistemom ubrizgavanja goriva. Međutim, snažnija od dve izvedbe proizvodi 163 ks pri 3800 ob/min, i 360Nm pri 2000 ob/min. Druga izvedba daje 130 ks i 315 Nm pri istoj brzini motora.

 

Maksimalna brzina Orlanda kod dizel motora od 130 kS je 180 km/h, a kod motora od 163 KS je iznosi 195 km/s. Emisija štetnih gasova, te potrošnja kod oba motora, iznose 159g/km, odnosno 6 litara/100km.

 

Kupci će takođe imati na raspolaganju tri različita nivoa opreme, kada se Orlando nađe u prodaji. Lansiranje Orlanda znači pomak za kompaniju Chevrolet Europe obzirom da se ista imena za nivoe opreme koriste na globalnom nivou; očekujte da LS, LT i LTZ nivoi opreme postanu norma u budućim Chevrolet vozilima. A, što se takođe prvi put dešava kod Chevrolet Europe, samo automobili prodati na tržištima gde se volan automobila nalazi na desnoj strani će na spoljašnjosti imati naveden nivo opreme.

 

Koji god model da kupci izaberu, garantuje se visok nivo opreme, sa standardnim predmetima čak i na osnovnom nivou LS, uključujući elektronsku kontrolu stabilnosti, šest vazdušnih jastuka te električne retrovizore.

Povezana vest:  Sportski kontakt sa brojem 7: postavljanje novog standarda u industriji guma

 

Srednja u liniji, LT verzija, takođe poseduje stavke poput senzora za parkiranje, te audio komandi na volanu, dok LTZ na primer dobija veće 17-inčne alu felne, retovizor sa automatskim zatamnjivanjem, te elektronsku kontrolu vožnje.

 

Budući zasnovan na Chevrolet-ovom uspešnom i nagrađivanom modelu Cruze u sedan izvedbi, koji dokazano nudi izvrsnu vožnju i rukovanje, vozači Orlanda uživaju u bezbednoj, obuhvatnoj i nagrađujućoj vožnji. Orlandova dokazana izvedba koristi Mekferson prednje oslanjanje, te vešanje sa složenom zglobnom osovinom u zadnjem delu.

 

Naslanjajući se na uspeh modela Chevrolet Cruze, šasija Orlanda je tako podešena da pruži idealan kompromis između uživanja u vožnji i agilnosti. Prednje Mekferson oslanjanje koristi hidraulične čaure koje se često mogu sresti kod skupljih vozila, a koje pružaju povećanu izolaciju u vožnji za putnike, te kontrolisanu apsorpciju uticaja različitih putnih površina.

 

Napredna torziona greda u zadnjem delu se koristi zato što pruža savršen kompromis kontrole vešanja sa uštedama u težini i prostoru. Sistem torzione grede se takođe može lako podesiti kako bi odgovarao različitim veličinama i težinama motora.

 

Šasija Orlanda, kao i struktura karoserije takođe su projektovani imajući u vidu visoke bezbednosne zahteve. 16-inčne ventilirane prednje disk kočnice se koriste u celoj liniji, sa 16-inčnim čvrstim diskovima na zadnjim točkovima te ABS aktivnošću na svim točkovima. Sve šasije takođe koriste prednosti elektronske raspodele kočione sile, što je sistem koji  upravlja jačinom kočenja na svakom od točkova, kako bi obezbedio najkraću kočionu dužinu. Kontrola vuče prati nenamerne prekomerne pokrete, dok za vlažne ili klizave uslove na putu, vozilo poseduje elektronsku kontrolu stabilnosti, te i hidrauličnu asistenciju pri kočenju.

 

Puna proizvodnja Chevrolet Orlanda započela je u oktobru u pogonima GM-a u južnoj Koreji, a predviđeno je da se automobil nađe u prodaji širom Evrope početkom 2011. godine.Prve primerke u Srbiji očekujemo u prodajnim salonima početkom Februara . Cena ulaznog benzinskog modela sa 1.8 motorom (141 KS) i klimom je 16, 290 EUR. Ulazni dizelski model sa 2.0 motorom (130 KS) i 6-stepenim menjačem u prodaji će biti po cijeni od 18,290 EUR. Navedena cena odnosi se na paket opreme LT koji uključuje: ABS, ESP, 6 vazdusnih jastuka, klima uređaj, CD-radio MP3, volan sa audio komandama, električne podizače prednjih i zadnjih stakala, električno pokretane retorvizore, volan podesiv po visini i dubini, putno računar, zadnje parking senzore.