Opel_Corsa_OPC_1

Strast sreće tradiciju: Opel Corsa OPC “Nürburgring Edition”

Corsa OPC je sada još snažnija. Ograničeno izdanje OPC ‘Nürburgring Edition’ zasnovano je na nedavno unapređenoj liniji modela Cors i, sa svega oko 500 planiranih jedinica, pružiće redak spoj sirove snage, performansi i strasti. Nakon Nürburgring Edition verzije modela Astra OPC, koja je predstavljena 2008. godine, Opel sada posvećuje drugi OPC model legendarnom trkalištu u Ajfelu.

Novi vrhunski model Corsa dodatne rezerve snage crpi iz novopodešenog turbo napajanja, izduvnog sistema sa smanjenim povratnim pritiskom, optimizacije za 100-oktansko gorivo i modifikovanog upravljanja motorom. Kao rezultat ovoga, maksmalna snaga 1,6 litarskogOPC turbo motora podignuta je sa 141 kW/192ks (pri 5.850 opm) na 154 kW/210 ks (pri 5.850 opm), čime se dobija specifična snaga od 131,4ks po litru, što je izvrsno dostignuće u ovoj klasi motora. Maksimalan obrtni momenat osnovnog motora (230-266 Nm pri 2.000-2.250 opm) je takođe povećan, te  Nürburgring Edition verzija dostiže maksimalnu snagu od 250 do 280 Nm  pri 2.250-5.850 opm, kada se uključi ‘overboost’ funkcija (dodatni pritisak) turbo punjača.

Maksimalna vuča sa višepločastim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem

Kako bi sa takva snaga pretvorila u efikasnu pogonsku silu, prednja osovina je izvedena sa mehaničkim, višepločastim diferencijalom za ograničeno proklizavanje. Ovo doprinosi smanjenom proklizavanju vozila pri veoma jakim bočnim silama, pri ubrzanju, na primer, ili, prilikom nailaska na drugačiju površinu puta. Idealno je i za izlete na trkačku pistu. Koordinacija diferencijala sa statičnim osnovnim obrtnim momentom garantuje harmoničan odgovor i ponašanje pri prenosu između ubrzanja i lera, eliminiše uticaje na upravljanje i samostalno upravljanje volana u luer, te obezbeđuje rezerve vuče u slučaju da prenosite teret različite težine. Elektronske karakteristike sistema za kontrolu proklizavanja pogonskih točkova (TC, ESP) ponovo su podešene u skladu sa karakteristikama diferencijala za ograničeno proklizavanje. Kroz interakciju diferencijala za ograničeno proklizavanje i kontrolnih sistema, maksimalna stabilnost pogonskog sistema je osigurana čak i na granici stabilnosti.

Povezana vest:  GM prodao Saab holanskom proizvođaču luksuznih vozila

Specijalan razvoj: Šasija visokih performansi, kočnice visokih performansi

Šasija vrhunskog modela Corse je takođe dodatno podešena. Primenjene mere uključuju još nižu karoseriju, (napred 20 mm/otraga 20 mm), nove opruge i Bilštajnove gasne amortizere sa izmenjenim karakteristikama, kao i nov prednji kočioni sistem napravljen od strane italijanskog stručnjaka Bremboa.

4-klipni kočioni sistem je opremljen posebno razvijenim kočnicama visokih performansi koje nude 10% više kočionog prostora od aktuelnog modela Corsa OPC. U isto vreme, težina kočionih kalipera je smanjena za 30%. Prednost Brembo kočnice je i u njenoj dodatno unapređenoj ventilaciji i hlađenju pri maksimalnom opterećenju. Električni sistem upravljanja koji je optimizovan tokom najnovijeg unapređenja modela Opel Corsa u pogledu preciznosti, razvoja snage i reagovanja, harmonično se uklapa u čitav sistem.

Povezana vest:  Elegantna, moderna, inovativna: Nova Opel Astra – spremna za zabavu

Vrhunske vozne performanse

Podaci o standardnim performansama samo nagoveštavaju kakav je osećaj voziti Corsa OPC ‘Nürburgring Edition’.Automobil dostiže brzinu od 100 km/h za svega6,8 sekundi, dok je elastičnost sklopa menjača dopunjena snažnim obrtnim momentom. Ovaj mali sportski hečbek automobil u petom stepenu prenosa ubrzava sa 80na 120 km/h za svega 6,2 sekunde, dok je sa najvećom brzinom od230 km/h među automobilima sa najboljim performansama u svojoj klasi. Ovo posebno izdanje bukvalno predstavlja muziku za uši ljubitelja sportskih automobila: novi izduvni sistem je takođe akustično skrojen u skladu sa dinamičnim karakterom vozila. Efikasnost ECOTEC motora, izvedenog u skladu sa Evro 5 standardima, naglašena je potrošnjom u standardnom (MVEG kombinovanom) ciklusu (7.6 l/100 km) te sa emisijom ugljendioksida (178 g CO2/km).

U pogledu izgleda i opreme, mali brzi sprinter se javlja u više različitih izdanja koji privlače pažnju. Ovo uključuje dve nove ekskluzivne boje – zelena jabuka- “Grasshopper i bakarna “Henna“ kao i novo dizajnirane 8×18 inčne aluminijumske felne visokog sjaja u sivoj boji  i  225/35 R 18 V  gume. Sportske crte ovog „stručnjaka za trke“ u unutrašnjosti obuhvataju jedinstvene sportske pragove (sa crnim i Nürnburgring’ natpisom), te dekorativni beli opšiv na prednjim Recaro sportskim sedištima kao i na zadnjim sedištima, ručnoj kočnici i konzoli menjača. Na prednjim sedištima se takođe nalazi poseban Nürnburgring znak, dok je sklop upravljača izveden u klavir crnoj boji.

Povezana vest:  Opel Astra TCR: Predstavljen novi model za trke privatnih timova u klasi turističkih automobila

Ime kaže sve: Dinamično fino podešavanje na Nürburgringu

Izvanredna vozna dinamika ovog specijalnog modela je fino podešena na Severnoj petlji Nirnburgringa, verovatno najzahtevnijoj trkačkoj stazi na svetu. Veza između Opela i Nirnburgringa je protkana tradicijom i traje od 1960-ih. Dodatno je ojačana 2006. godine uspostavljanjem strateškog partnerstva. Severna petlja se sa pravom smatra domom Opela, jer ovde se Opelova vozila zaista stavljaju na test pre nego što krenu u serijsku proizvodnju.

Pored standardnih test programa koji su deo razvoja automobila, svi OPC modeli moraju da pređu dodatni test-program od 10.000 km u zoni granične stabilnosti zarad finog podešavanja i potvrde pouzdanosti. Nije čudno što su sportski modeli Opela među najbržima u „Zelenom paklu“, kako je trostruki šampion Formule 1, Ser Džeki Stjuart, jednom nazvao Severnu petlju. Pre modela Corsa OPC, Astra OPC i Zafita OPC su ovde već zabeležile rekorde staze u svojim klasama.

Ambasador brenda Opel Joakim „Jokel“ Vinkelhok, koji radi na finom podešavanju šasije Opelovih modela, je oduševljen: „Corsa OPC ‘Nürburgring-Edition’ model fantastično reaguje na komande upravljanja, i ostaje predvidiv i u graničnoj zoni fizičke stabilnosti.“

Preporučena maloprodajna cena modela Opel Corsa ‘Nürburgring Edition’ je 27.650 evra. Od sredine juna će moći da se naruči u Nemačkoj, a početak proizvodnje je planiran za avgust 2011. godine.