Fiatov TwinAir proglasen Medjunarodnim motorom 2011 godine

FIAT-ov TWINAIR PROGLAŠEN „MEĐUNARODNIM MOTOROM 2011. GODINE“

Revolucionarni Fiatov TwinAir motor odličnih performansi dobio je glavnu nagradu na takmičenju „Međunarodni motor 2011. godine“. Taj napredni dvocilindrični motor nagrađen je sa još tri priznanja: „Najbolji novi motor“, „Najbolji ekološki motor“ i „Najbolji motor u kategoriji vozila do 1.000 cm3“. Nagrade je kompaniji Fiat S.p.A. dodelio stručni žiri koji čini 76 novinara i eksperata iz industrije iz 36 zemalja.

Povezana vest:  Već 30.000 porudžbina za novu Astru

Nastavljajući uspeh od prošle godine, kada je 1.4 MultiAir Turbo motor osvojio nagradu za “Najbolji novi motor 2010 godine”, ovogodišnji izbor potvrdio je dostignuća izuzetnog Fiat Powertrain koncepta kompanije Fiat S.p.A. Ta napredna tehnologija zaslužna je za razvoj motora manjih dimenzija, izuzetnih tehnoloških performansi i minimalnog uticaja na životnu sredinu.

„Ovaj uspeh predstavlja krunu našeg predanog rada u istraživanju i osmišljavanju inovativnih tehnoloških rešenja i dizajniranju sve efikasnijih motora, koji doprinose da Fiat S.p.A. i dalje zauzima vodeću poziciju među ekološkim proizvođačima automobila“, složili su se Aldo Marangoni i Dario Sacco, potpredsednici Fiat Powertrain tima.

Povezana vest:  Redizajnirana Captiva SUV debituje u Ženevi

Twin Air Turbo od 85 KS motor je Fiata 500 i Fiata 500C, a u planu je da se ugrađuje i u novu Lanciu Ypsilon. Uskoro će biti lansiran TwinAir motor od 65 KS, kao i turbo verzija od 105 KS. Izuzetna efikasnost tog revolucionarnog motora postignuta je zahvaljujući MultiAir tehnologiji koja se zasniva na elektro-hidrauličnoj kontroli usisnih ventila. Ta tehnologija povećava ukupnu snagu motora i istovremeno omogućava rekordno nisku emisiju ugljen-dioksida i minimalnu potrošnju goriva.

Povezana vest:  Nova Opel Insignia: Lakša, dinamičnija, agilnija

Na ovom prestižnom takmičenju kompanija Fiat S.p.A. dobila je još dve nagrade za motor Ferarria 458 Italia: „Motor sa najboljim performansama“ i „Najbolji motor preko 4 litra zapremine“.