audi_a5-2011

Lepota, snaga, efikasnost – novi Audi A5

Audi unapređuje seriju A5. U motore modela Sportback, Coupé, Cabriolet i S5 modele, kod pogona quattro i infotainment-u primenjuju se najsavremenije tehnologije – sa njima su još efikasniji, sa više sportskog duha i inteligentniji. Prerađeni dizajn tehnički kompetentnim vozilima daje vizuelni izraz.

Nastup A5 modela postao je još markantniji. Zadnja svetlosna grupa i farovi dobili su nov izgled, po želji Audi ih isporučuje sa ksenon plus tehnologijom i homogenim LED dnevnim svetlom. Naglasak u unutrašnjosti daju nove boje i materijali, mnogobrojni detalji rukovanja su fino doterani.

Novi program motora kompletno se sastoji od agregata sa turbo punjačem i direktnim ubrizgavanjem. To važi za četiri TDI motora, kao i za tri TFSI benzinca, među kojima novi 1.8 TFSI predstavlja više novih inovacija. Potrošnja motora je u proseku smanjena, sistem start-stop i rekuperacija serijski su za sve varijante motora i menjača.

Povezana vest:  Mercedes-Benz servisna nedelja, nemački inženjer u Emil Frey Auto Centaru

Za svaki motor na raspolaganju stoje idealni menjači – 6-stepeni manuelni, multitronic, 7-stepeni S tronic, prednji ili quattro pogon. U kombinaciji sa S tronic-om kod quattro pogonskog sklopa u upotrebi su centralni diferencijal sa krunskim (oktoidnim) zupčanikom i selektivno upravljanje momentom snage po točku, sportski diferencijal služi kao savršena dopuna. Oslanjanje je još finije podešeno, opcioni sistem Audi drive select i dinamično upravljanje još više podižu nivo uživanja u vožnji. Novo u porodici A5 je elektromehanički servo upravljač.

Povezana vest:  Kompanija Opel/Vauxhall potvrdila proizvodnju novog kabrioleta

Novi A5 predstavlja visokointeligentan automobil. Njegovi sistemi za podršku vozaču intenzivno su unapređeni, u oblasti infotainment-a Bluetooth telefon za automobil isporučuje se onlajn. Sistem podržava niz posebnih usluga i spaja A5 sa internetom.audi_a5-kabrio_2011

Audi S5

Top modeli serije – S5 kao Sportback, Coupé i Cabriolet – takođe se predstavljaju u novom, razvijenijem izdanju. S5 je sada opremljen motorom 3.0 TFSI od 245 kW (333 KS), takođe i u varijanti Coupé-a. Za razliku od V8 motora od 4,2 litra, umesto koga je upotrebi, V6 kompresorski motor u proseku na 100 km troši 20 procenata manje goriva I iznosi 8,1 litar – uz impozantne vozne karakteristike: S5 Coupé iz mesta na 100 km/h ubrzava za 4,9 sekundi i postiže elektronski ograničenu maksimalnu brzinu od 250 km/h.

Povezana vest:  Specijalne verzije Mazde2 GT i Mazde3 GT na našem tržištu

U izgledu se dorađeni S modeli prepoznaju po novim farovima, izmenjenim detaljima karoserije i novim bojama sa efektima kristala; takođe se i u unutrašnjosti mogu naći nove fine promene. Najvažnije tehničke novotarije u modelu Audi S5 su quattro pogon sa centralnim diferencijalom i krunskim zupčanikom i elektromehaničko servo upravljanje. Specijalno S sportsko oslanjanje I serijska točkovi veličine 18 cola ostvaruju pravi spoj sa drumom.