Volvo XC90 front

Volvo XC90 s osveženim eksterijerom i enterijerom

Volvo je upravo osvežio svoj uspešan model XC90. Unapređenja popularnog SUV-a uključuju sofisticirane linije karoserije i enterijera, modernije materijale i još bolje vozne karakteristike. Vlasnik vozila sada može da ostane i u stalnom kontaktu s automobilom – preko mobilne aplikacije za iPhone ili Android pametne telefone.

„Volvo XC90 još uvek poseduje sve vrline koje su ga učinile jednim od naših najuspešnijih modela svih vremena. Prostran i fleksibilan crossover kombinuje izvrsne vozne karakteristike i udobnost sa superiornom prohodnošću i fleksibilnošću. Sada smo ga osvežili brojnim elementima koji naglašavaju jedinstven spoj sofisticirane elegancije i sposobne čvrstoće“, ističe Peter Mertens, stariji potpredsednik odeljenja za istraživanje i razvoj pri Volvo Cars korporaciji.

Dizajn Volvoa XC90 je načinjen tako da nudi elegantan, mišićav i robustan utisak, koji je sada pojačan brojnim rafiniranim detaljima. Nova dnevna svetla daju prednjem delu više karaktera. Redizajnirani metalik umetak prednjeg odbojnika i srebrni krovni nosači standard su na svim varijantama. Tu su i novi ukrasi na vratima, a sve verzije su usklađene i po koloritu boja. Nova su i zadnja svetla s LED tehnologijom – za kočionu siganlizaciju i srebrnim pokazivačima smera (s narandžastim sijalicama). Novosti su i šestokraki 18-inčni naplaci u mat srebrnoj verziji.

Povezana vest:  Šampion fleksibilnosti samo za srpsko tržiše - Opel Meriva po neverovatnoj ceni od 11.990 evra

Luksuznija unutrašnjost

Brojna su poboljšanja izvedena i u enterijeru automobila, kako bi XC90 imao još luksuzniju auru. Njih uključuju trokraki upravljač, aluminijumski umeci i komandna tabla s belim osvetljenjem. Zadnja vrata podeljena su na gornji i donji deo, a sada poseduju i kožnu ručicu u boji. Redizajniran je i prekrivač prtljažnika. Pozicija za upravljačem daje vozaču zapovedni osećaj. Sedam sedišta nudi se serijski na većini tržišta, a sva sedišta mogu da se preklope, kako bi se stvorio ravan utovarni prostor.

Volvo XC90

Ekskluzivna Executive i sportska R-Design verzija

XC90 je sada dostupan u još ekskluzivnijoj Executive varijanti, s brojnim elementima koji podižu nivo luksuza poput kožnih sedišta s ventilacijom i masažom, kao i brojnim ekskluzivnim detaljima. Uz to, R-Design verzija naglašava sportski gard i daje vozilu dinamičniji karakter. Pored vrhunskog podvozja, R-Design verzija donosi i karakteristične elemente u unutrašnjosti i nove 19-inčne naplatke.

Povezana vest:  Citroen DS3 je NET Auto 2011

Šestocilindrični benzinac i dva turbodizelaša

Šestocilindrični redni benzinski motor od 3,2 litra (sa normalnim, atmosferskim usisom) nudi 243 KS i 320 Nm obrtnog momenta, a u proseku troši 11,4 litara na 100 pređenih kilometara (emituje 265 g/km ugljen-dioksida), dok ljubitelji dizelaša mogu birati između dva turbo agregata: D5 sa 200 KS i 420 Nm ili petocilindričnim D3 sa 163 KS i 340 Nm (prednji pogon). Moćni dizel agregati u proseku troše 8,3 litra (D5), odnosno 8,2 litra (D3) goriva.

Bluetooth i nova aplikacija za mobilne telefone

Volvo on Call sistem sada može biti spojen s Bluetooth priključkom na mobilni telefon, a nudi i priključak s muzičkim uređajima. Novost je i aplikacija za mobilne telefone koja omogućava vozaču da ostane u dodiru s parkiranim vozilom preko iPhone i Android pametnih telefona.

Povezana vest:  Suzuki Swift jeftiniji 790 evra

Aplikacija za mobilne telefone nudi niz opcija:

Lokator automobila. Lokacija automobila prikazana je na karti, a tu je i digitalni kompas koji usmerava vozača u pravom smeru.

Daljinsko uključivanje grejanja. Ukoliko automobil ima opciju grejanja dok je parkiran, može se pokrenuti ili isprogramirati preko tajmera na mobilnoj aplikaciji.

Komandna tabla. Daje vozaču pristup nizu informacija: nivou goriva, kilometraži do sledećeg punjenja, prosečnoj potrošnji goriva, prosečnoj brzini itd.

Provera automobila. Aplikacija izvodi „sistematski“ pregled vozila prikazujući informacije o stanju sijalica, ulja za kočenje, nivou rashladne tečnosti, nivou ulja u motoru i pritisku ulja u motoru.

„Stvaranje intuitivne i ergonomski optimizovane veze s automobilom deo je našeg cilja koji stremi stvaranju opuštene kontrole. Mobilna aplikacija nije samo naprava. To je prvi korak strategije povezanosti. Počeli smo da stvaramoi most prema budućnosti, a nova aplikacija za mobilne telefone biće proširena brojnim mogućnostima“, napominje Peter Mertens.