honda_civic_restilizovanaRestilizovana Honda Civic Type R

Kruna na čitavoj liniji restilizovanih Civic-a viših specifikacija, je nova verzija Type R-a sa troja vrata i visokoturažnim motorom. Novi Civic Type R predstavlja jedinstvenu harmoniju dizajna, imidža, snage i vrhunskih performansi. Oznaka Type R već niz godina predstavlja sinonim za besprekoran agregat, najbolje vešanje i nenadmašne performanse u vožnji. U skladu sa tim, u Hondi nisu imali razloga za povećanje snage agregata, već su postojeći doradili do filigranske savršenosti. 

Srce Honde Type R je 2.0 litarski DOHC i-VTEC benzinski agregat, inspirisan uspesima Honde u Formuli 1, koji pri 8000 obrtaja u minuti isporučuje 200 KS. Ubrzanje od 0 do 100 km/h traje samo 6,6 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 235 km/h. Izvanredna vozna svojstva potpomognuta su savršeno preciznim 6-stepenim manuelnim menjačem. Moćno ubrzanje, efikasno kočenje i izrazito precizno vešanje obezbeđuju Hondi Civic Type R mesto na samom vrhu lestvice najuzbudljivijih automobila u svojoj klasi.

Povezana vest:  Citroenu DS3 Top Gear magazin dodelio titulu "Automobil godine"

Ono što omogućava da se u potpunosti uživa u svim mogućnostima koje ovaj automobil pruža jeste besprekoran bezbednosni sistem, razvijan u Hondinom test centru u Tochigi – najvećem i najnaprednijem crash test centru na svetu. Bezbednosni sistem Type R-a uključuje unapređen sistem vešanja, moćna kočiona klešta, aktivne naslone za glavu, ABS, VSA, prednje i bočne vazdušne jastuke, kao i vazdušne zavese. 

Povezana vest:  Salon automobila u Beogradu od 25. marta do 3. aprila

honda_unutrasnjostUz prestižni crveni znak Honde, koji krasi samo Type R, tu je još mnogo detalja koji su posebno dizajnirani za ovaj model. Type R se posebno ističe „šampionskom belom“ bojom, što evocira uspomene na Hondin prvi automobil Formule 1 iz 1963. godine. Ova legendarna boja nikada ranije nije bila u ponudi Civic-a u Evropi, a nova boja će biti upotpunjena i belim naplatcima od 18 inča. Da bi se ostvario kontrast na karoseriji bele boje, automobili ima tamno hromirane detalje: oznake modela, kvake, poklopac rezervoara i prednju masku.

Povezana vest:  Svetska premijera nove Mazde CX-5 na Salonu automobila u Frankfurtu 2011 (FOTO)

Unutrašnjost karakterišu sportski profilisana sedišta sa crvenim dodacima tipičnim za Type R. Sportskom duhu ovog modela doprinose i crni kožni upravljač sa crvenim šavovima i crvenim Honda logom u sredini, kao i specijalna sportska pedala za gas od aluminijuma. A kako bi svaki Type R bio zaista poseban, neposredno ispred ručice menjača nalazi se pločica s jedinstvenim serijskim brojem.