JEEP_WRANGLERChrysler Grupacija osvaja najveću životnu nagradu za postrojenje Mičigen

 

Chrysler Grupacija objavila je da je njena najnovija fabrika motora u južnom Trentonu (Mičigenu) dobila nagradu Gold Green Building System certification za LEED (vođstvo u dizajnu za štednju energije i zaštitu životne sredine) za zadovoljavanje najviših ekoloških standarda. Zapravo, Trenton je jedno od četiri postrojenja za proizvodnju automobila koje je dobilo LEED procenu bilo koje vrste i jedino postrojenje za proizvodnju motora u svetu koje je dobilo tu čast.

LEED, pod upravom Saveta za razvoj ekoloških postrojenja Sjedinjenih Američkih Država, predstavlja sveobuhvatni sistem za definisanje, merenje i procenjivanje “zelenih zgrada.” Sertifikacija u okviru nacionalnog programa za prepoznavanje se zasniva na strogim standardima u okviru pet ključnih oblasti: planiranje gradilišta, upravljanje vodom, energija, upotreba materijala i kvalitet života u unutrašnjem prostoru.

Povezana vest:  Blogeri Srbije prvi testirali Ford automobile i novi Ford Focus

Južni Trenton je dizajniran i za efikasnu proizvodnju i za minimalan uticaj na životnu sredinu. Izgrađen je na otvorenoj lokaciji i dizajniran da obuhvati najviše ekološke standarde koji se odnose na kompletan životni ciklus postrojenja.

Kao rezultat njenog inovativnog dizajna i obraćanja pažnje na detalje, Trenton South Engine Plant je smanjio svoju emisiju ugljedn-dioksida za više od 12,000 tona godišnje – što je ekvivalentno potrošnji energije za oko 1000 domaćinstava.

Povezana vest:  Opel Zafira Tourer: novi prvak svestranosti

Nova fabrika, takođe, snižava potrošnju ukupne energije za 39 %, što dovodi do uštede od 1,25 miliona dolara godišnje, dok je ukupna potrošnja vode smanjena za 1,5 milion litara godišnje u odnosu na prethodno postrojenje za proizvodnju.

Chrysler Grupacija, takođe, nastavlja sa svojim zalaganjem za procese bez otpada i deponija u južnom Trentonu, čime će za više od 670 tona smanjiti količinu otpada na deponiji.

Povezana vest:  Stigao je Nissan Juke

Efekat staklene bašte na životno okruženje je sveden na minimum inkorporacijom prirodne trave i drveća, smanjivanjem broja mesta za parkiranje vozila za zaposlene koji sami dolaze na posao kao i povećanjem broja parking mesta za vozila koja prevoze više od jednog zaposlenog, upotrebom belog “hladnog” krova koji odbija sunčeve zrake kao i popločavanjem trotoara i pločnika materijalima svetlih boja.

Dobijanje Zlatnog sertifikata za vođstvo u dizajnu za štednju energije i zaštitu životne sredine, oslikava posvećenost Chrysler Grupacije životnoj sredini i okolnim zajednicama, nastavljajući dalje zalaganje za procese bez otpada i deponija.