toyota-new-2010-prius-hybrid-photo-01Dogovor Toyote i Mazde oko licence za tehnologiju hibridnih sistema
Toyota Motor Corporation (TMC) i Mazda Motor Corporation su potpisali sporazum o korišćenju licence za hibridnu tehnologiju korišćenu kod Toyote Prius.
Mazda planira da u budućnosti kombinuje hibridni sistem sa narednom generacijom SKY motora koji je trenutno u fazi razvoja sa ciljem da razvije novo hibridno vozilo čija bi prodaja u Japanu počela 2013. godine.
U skladu sa prioritetima poslovanja vezanim za očuvanje životne sredine, TMC je 1997. godine počela sa prodajom Priusa, najpoznatijeg svetskog hibridnog modela koji se masovno proizvodi. Od tada, proizvedeno je preko 2,3 miliona ovih vozila koja se isporučuju u preko 70 zemalja sveta.
Sa druge strane, cilj koji Mazda želi da dostigne do 2015. godine, zasnovan na dugoročnoj viziji tehnološkog razvoja u skladu sa održivim Zoom-Zoom konceptom, jeste povećanje ekonomičnosti potrošnje goriva za 30 odsto (u odnosu na 2008. godinu). Kako bi dostigla kombinaciju vrhunskog uživanja u vožnji i usklađenost sa najvišim standardima očuvanja životne sredine i bezbednosti, Mazda implementira novu strategiju koja povezuje ključne elemente vozila – motore, sistem prenosa i smanjenje težine vozila – uz progresivno uvođenje elektronskih sistema kao što su start-stop sistem, kao i novi kočni i hibridni sistemi.
Kroz ovo partnerstvo, obe kompanije žele da ponude tehnologiju i proizvode koji će biti od izuzetne važnosti za očuvanje životne sredine i dostupni što većem broju korisnika.
Povezana vest:  Nova Opel Insignia na ekskluzivnoj promociji u Beogradu