Jari-Matti-LatvalaRELI

 

JARI-MATI LATVALA TRIJUMFOVAO U UZBUDLJIVOM TAKMIČENJU NA NOVOM ZELANDU

 

Fincu pobeda posle 12 meseci

 

Iako su juče, poslednjeg dana takmičenja na Novom Zelandu, vožene samo četiri etape duge 81 kilometar uzbuđenja nije manjkalo, a u takvoj situaciji najbolje se snašao Jari-Mati Latvala u Ford Fokusu i ostvario prvu pobedu posle skoro godinu dana i trijumfa na Sardiniji probivši se na drugu poziciju u šampionatu.

Finac je na kraju završio sa 2,4 sekunde prednosti u odnosu na Sebastijana Ožijea iz Citroenovog juniorskog tima, vodećeg pred poslednji dan takmičenja. Ne terba posebno napominjati kako je bio raspoložen Latvala posle pobede.

– Ovo je neverovatno. Pre početka poslednje etape razgovarao sam sa šefom tima Malkolmom Vilsonom i on me je samo posavetovao da nastavim da vozim kao i do tada. Trudio sam se da ne forsiram kako ne bih napravio grešku. Na kraju nisam mogao da poverujem da sam pobedio – raspoloženo je komentarisao Latvala.

Drugoplasirani Ožije imao je 6,2 sekunde prednosti pred poslednju etapu Vanga Koust, ali ga je pobede koštalo okretanje na stazi pred sam kraj relija. Francuzu drugo mesto nije baš adekvatna nagrada, s obzirom na vožnje koje je prikazao u svom prvom učešću na Novom Zelandu, a imao je i priliku za prvu pobedu u Svetskom reli šampionatu.

Povezana vest:  MOTO GP, Pobede Spiesa, Markeza i Vinalesa u Holandiji

– Ne možemo biti razočarani onim što smo postigli. Bio je ovo odličan reli, na sjajnom mestu sa fantastičnim etapama. Nažalost, posle okretanja nam je motor stao pa smo izgubili dosta vremena – nije previše razočaran Ožije.

Mada nije pobedio Sebastija Loeb je bio još jednom u centru pažnje. Vodeći u šampionatu imao je udes još u petak zbog kojeg je bio u zaostatku više od minuta za vodećim takmičarima. Uspeo je Francuz sve da nadoknadi u subotu i dođe na drugu poziciju nadomak pobede, iako je i podijum delovao nedostižno posle nezgode prvog dana.

Situaciju je dodatno podgrejao dolaskom na prvo mesto posle prve jučerašnje etape, ali je već u narednoj udario u drvo izgubivši 50 sekundi, ali i priliku da pobedi na četvrtom reliju u nizu. Na kraju je Super Seb uspeo osvojenim trećim mesto da dođe do podijuma uz 15 sekundi zaostatka u odnosu na pobednika.

Najviše razloga za žaljenje ima Peter Solberg koji je odlično otvorio takmičenje na Novom Zelandu vođstvom posle prvog dana. Međutim, u subotu je pao na peto mesto, a juče je startovao na poslednjoj etapi kao treći. Ipak, imao je težak udes zbog kojeg je odustao, ali su na svu sreću Solberb i suvozač Fil Mils prošli bez povreda.

Povezana vest:  Borković ponovo na krovu Evrope, sa 12. mesta u Holandiji do vođstva u generalnom plasmanu

Klupski kolega pobednika, Miko Hirvonen uspeo je da se pomeri za jedno mesto juče i

završi reli na četvrtom mestu, ali razloga za zadovoljstvo nema jer ceo vikend bio frustracijama za prošlogodišnjeg vicešampiona.

– Da nije bilo mog lošeg podešavanja automobila u petak i greške koju sam napravio u subotu rezultat bi možda i bio drugačiji. Ipak, Jari je napravio odličan rezultat za sebe i za tim – pohvalio je kolegu Hirvonen.

Citroen total tim uspeo je da osvoji važne bodove u šampionatu ekipa, jer je osim Loeba i Dani Sordo osvojio bodove završivši na Novom Zelandu kao peti. Španac se tokom celog vikenda vrteo oko te pozicije bez većih šansi da možda dođe do podijuma, a ujedno je poslednji takmičar koji je za pobednikom imao zaostatak manji od jednog minuta.

Preostale bodove osvojili su od šestog do 10. mesta Metju Vilson, Hening Solberg, iznenađenje Jari Ketomaa, kao i Federiko Viljagra i Ksavijer Pons osvajanjem jednog boda.

Rezultati Novi Zeland: 1. Jari-Mati Latvala (Finska, Ford Fokus) 4:04:09,8, 2. Sebastijan Ožije (Francuska, Citroen C4) + 2,4, 3. Sebastijan Loeb (Francuska, Citroen C4) + 15,2, 4. Miko Hirvonen (Finska, Ford Fokus) + 21,3, 5. Dani Sordo (Španija, Citroen C4) + 25,8, 6. Metju Vilson (V. Britanija, Ford Fokus) + 3:26,0, 7. Hening Solberg (Norveška, Ford Fokus) + 6:15,3, 8. Jari Ketomaa (Finska, Ford Fiesta) + 10:19,3, 9. Federiko Viljagra (Argentina, Ford Fokus) + 10:49,8, 10. Ksavijer Pons (Španija, Ford Fiesta) + 11:13,4…

Povezana vest:  Toskanski reli odneo dva života

 

 

PLASMAN VOZAČA

 

1. Sebastijan Loeb (Francuska, Citroen Total tim)     108

2. Jari-Mati Latvala (Finska, BP Ford Abu Dabi tim)            72

3. Miko Hirvonen (Finska, BP Ford Abu Dabi tim)   64

4. Sebastijan Ožije (Francuska, Citroen junior tim)    63

5. Peter Solberg (Norveška, Peter Solberg tim)          53

6. Dani Sordo (Španija, Citroen Total tim)     34

7. Metju Vilson (V. Britanija, Stobart Ford)  30

8. Hening Solberg (Norveška, Stobart Ford)  24

9. Federiko Viljagra (Argentina, Mančiz Ford)          22

10. Kimi Raikonen (Finska, Citroen junior tim)         14

 

ŠAMPIONAT TIMOVA

 

1. Citroen Total tim     156

2. BP Ford Abu Dabi tim       151

3. Citroen junior tim    75

4. Stobart M-Sport Ford tim   74

5. Mančiz Ford tim     32