dusan_ivkovic_kosarka_selektorEVROLIGA

 

Biznismen Rivers hvali Partizan i Ivkovića

 

Nekadašnji najbolji košarkaš Evrope, Amerikanac Dejvid Rivers kaže da je trener Dušan Ivković jedan od ljudi koje i dalje najviše ceni.

-Ne fali mi košarka. Očigledno da i dalje volim sport, ali se ova igra mnogo promenila. Igrači su drugačiji, nadmetanje je dobro, nivo takmičenja je dobar, ali nije kao što je bilo u moje vreme – rekao je Rivers u Parizu u razgovoru sa izveštačima iz Srbije, koji su bivšeg plejmejkera pronašli na juniorskom turniru Evrolige.

Dejvid Rivers je bio pun hvale za igrače Partizana.

-Košarka je, međutim, i dalje uzbudljiva. Savršen primer za to je meč Partizana i Olimpijakosa. To je bila utakmica koju je ceo svet mogao da gleda i da uživa u tome. Olimpijakos je imao sreće da pobedi, pošto je Partizan igrao sa neverovatnim srcem i duhom. Dugo nisam video tako nešto. Svi napadaju, svi imaju samopouzdanja, to je tako sjajno videti. Najviše se nadam da će njihova uprava uspeti da ih očuva na okupu, da sačuva to jezgro, jer se to ne viđa često. Ako ostanu zajedno i igraju kao u petak, čeka ih mnogo uspeha – rekao je Rivers.

Povezana vest:  NBA VESTI, Golden Stejt u polufinalu plej ofa Zapada

Nekada najbolji igrač završnog turnira Evrolige bio je vrhunski igrač koledž košarke, ali u NBA skoro da nije provodio nimalo vremena u igri. Tamošnji stručnjaci su mu rekli da nije dovoljno visok. Tada je prešao u Evropu i iz jednog malog grčkog kluba prešao u Olimpijakos, gde je postao ikona, a bio je najvažniji igrač u timu koji je osvojio Evroligu 1997. godine.

Povezana vest:  Košarkaši Partizana pobedili Trento u Evrokupu

Tada mu je trener bio Dušan Ivković.

-On je glavni („he is the man“)! Imali smo sjajan odnos i još uvek ga imamo. Postigli smo veliki uspeh i održavamo fantastične odnose. Ivković je pravi čovek. Volim ga. Priča odmereno, ali kaže šta misli i to se razume. Dobro komunicira i privlači pažnju i poštovanje svojih igrača. Kada se to ima, lakše se napravi i izvrši taktika. Samo fantastično mogu da pričam o njemu. U stvari, ne mogu dovoljno da se napričam o treneru Ivkoviću – rekao je Rivers.

Rivers je bio eksplozivni igrač sa savršenim razumevanjem košarkaške igre i uvek je znao šta da radi sa loptom i kako da razigrava igrače. Svoje umne sposobnosti preneo je u granice velikog biznisa.

Povezana vest:  Radonjić: Ogromno zadovoljstvo zbog 16 pobeda u Evroligi

Rekao je da ga tri stvari okupiraju. To je prvo posao u kompaniji za novčana ulaganja koja pomaže profesionalnim sportistima da ulažu posle okončanja karijere. Zatim, rad u centru u Bernu, za koji kaže da je verovatno najveći svetski rekreativni i sportski centar, za bavljenje sportskim i kulturnim aktivnostima. U njemu je trener i savetnik za košarku.

Najobimniji posao je sa jednom kompanijom, koja u saradnji sa firmom „Dizni“ i najvećim američkim sportskim emiterom I-es-pi-en (ESPN) planira da organizuje velike događaje na evropskim i svetskim prvenstvima, a na kraju i na Olimpijskim igrama.

-Kao što možete da pretpostavite, te stvari me čine izuzetno zauzetim, tako da imam malo vremena da razmišljam o bilo čemu drugom – rekao je Rivers, koji je na koledžu diplomirao primenjenu psihologiju.