formula_1FORMULA 1

 

Računice pred Abu Dabi

 

Trka u Abu Dabiju 14. novembra poslednja je u sezoni pa je sa te strane i logično da baš na njoj bude odlučeno ko će postati šampion najbržeg cikrusa na svetu. Retko uzbudljiva sezona kulminaciju će imati na Bliskom istoku jer će prvi put o tituli u istoriji Formule 1 na posledoj trci odlučivati četiri vozača.

Posle trke u Brazilu Dženson Baton iz Meklarena ostao je bez šanse da odbrani krunu osvojenu prošle sezone, ali će zato „Fantastična četvorka” u sastavu Fernando Alonso, Mark Veber, Sebastijan Fetel i Luis Hamilton na stazi Jas Marina za tri dana voditi bespoštednu borbu do poslednjeg metra.

Slučajno ili ne imenovali smo kandidate za titulu baš po redosledu u šampionatu, ali i po šansama koje imaju pred poslednji megdan. As Ferarija Fernando Alonso prvi je sa 246 bodova, Mark Veber iz Red Bula ima osam bodova manje, dok je njegov klupski kolega Sebastijan Fetel na trećem mestu sa 231 poenom. U najlošijoj situaciji je vozač Meklarena Luis Hemilton na četvrtom poziciji sa 222 boda.

Naravno ovakav raspored u šampionatu aktivirao je digitrone koji rade punom parom pokušavajući da daju odgovor na samo jedno pitanje-Koliko mi je bodova potrebno da osvojim titulu, a koliko oni ne smeju da osvoje?

Kombinacija ima prilično, a samo jedna će za nekoga biti dobitna u Abu Dabiju. Ali krenimo redom.

 

FERNANDO ALONSO

 

S obzirom na to da je na prvom mestu u šampionatu Španac je svakako u najboljoj poziciji. Alonso ima odličnu šansu da osvoji treću krunu u karijeri, čime bi postao najmlađi osvajač tri titule sa 29 godina, jer su Mihael Šumaher i Airton Sena imali po 31 kada su osvojili treću titulu. Doduše postoji mogućnost da Španac sa dosadašnjih pet pobeda u sezoni ipak ne bude najbolji na kraju. Poslednji put se to dogodilo 2008. kada je Felipe Masa imao šest trijumfa, ali je titulu osvojio Luis Hemilton sa pet pobeda.

Povezana vest:  Borković startuje kao drugi u Brnu

Najveći broj kalkulacija Fernanda Alonsa vezan je za rezultat Marka Vebera, mada se u par kao faktor pojavljuje i Sebastijan Fetel:

– Pobeda ili drugo mesto u Abu Dabiju Špancu donosi titulu bez obzira na rezultate ostalih konkurenata

– Ako Veber pobedi, Alonsu mora da bude drugi

– Ako Veber bude drugi, Alonso mora da bude bar peti

– Ako Veber bude treći, Alonso mora da bude bar šesti

– Ako Veber bude četvrti, Alonso mora da bude bar osmi

– Ako Veber bude peti, Alonso mora da bude bar deveti

– Ako Fetel pobedi, Alonso mora da bude bar četvrti

– Ako Fetel bude drugi, Alonso mora da bude bar osmi

 

 

 

MARK VEBER

 

Australijanacu iz Red Bula ukazala se šansa da u 34 godini osvoji titulu što bi ga učinilo najstarijim osvajačem šampionata posle Mihaela Šumahera koji je 2004. osvojio titulu u 35 godini. Veber bi bio prvi osvajač titule iz Zemlje kengura još od 1980. i Alana Džonsa, odnosno treći ukupno uz trostrukog šampiona Džeka Brabama.

Veber ima solidnu šansu, ali je izvesno da će mu u određenom trenutku možda biti potrebna pomoć klupskog kolege Fetela, što će biti interesantno videti obzirom na turbulentne mešusobne odnose njih dvojice tokom sezone.

Povezana vest:  Valentino Rosi napustio bolnicu

– Veber ne sme dozvoliti da osvoji nižu poziciju od pete ako želi da zadrži šansu za osvajanje titule

– Ako pobedi, Alonso ne sme biti plasiran bolje od trećeg mesta

– Ako bude drugi, Alonso ne sme da bude plasiran bolje od šestog mesta, a Fetel bolje od druge pozicije

– Ako bude treći, Alonso ne sme da bude bolje plasiran od sedmog mesta, a Fetel bolje od druge pozicije

– Ako bude četvrti, Alonso ne sme da bude plasiran bolje od devetog mesta, a Fetel bolje od druge pozicije

– Ako bude peti, Alonso ne sme da bude plasiran bolje od 10. mesta, a Fetel bolje od treće pozicije

 

SEBASTIJAN FETEL

 

Pozicija u kojoj se nalazi Sebastijan Fetel nije najbolja da bi se ciljalo na krunu, ali se Nemac sigurno neće predavati. Ukoliko mu se poklope kockice mogao bi da postane najmlađi šampion u istoriji najbržeg cirkusa jer je 3. jula napunio 23 godine. Rekord trenutno drži Luis Hamilton sa 23 godine i 301 danom koliko je imao kada je 2008. osvojio titulu. Fetel bi na još jedan način mogao da se upiše u istoriju Formule 1 jer bi postao tek drugi Nemac sa osvojenom titulom posle sedmostrukog šampiona Mihaela Šumahera, ne računajući pokojnog Johena Rinta koji je 1970. to učinio sa austrijskom licencom.

Povezana vest:  OVOLIKA REKLAMA SRBIJE MOGUĆA JE SAMO NA AUTO TRKAMA: Dušan Borković razvio džinovsku zastavu i oduševio navijače

Fetel igra samo nekoliko mogućnosti u nedelju na Jas Marini i svaka uključuje podijum.

– Svaka pozicija niže od druge Fetela ostavlja bez titule

– Ako Fetel pobedi, potrebno mu je da Alonso ne završi bolje od petog mesta

– Ako Fetel bude drugi, potrebno mu je da Alonso ne završi bolje od devetog mesta, a Veber bolje od pete pozicije

– Ako Fetel pobedi i izjednači se po bodovima sa, hipotetički, petoplasiranim Alonsom osvojiće titulu. Nemac i Španac bi imali isti broj pobeda, drugih i trećih mesta pa bi odlučivala četvrta mesta. Fetel ih ima tri, Alonso dva.

– Ako Fetel pobedi, a Veber bude drugi izjednačiće se po bodovima, ali bi Nemac osvojio titulu zbog pet pobeda u sezoni naspram Veberovih četiri

 

LUIS HAMILTON

 

U najlošijoj situaciji se nalazi Britanac. Svestan toga i sam je rekao da će mu za titulu biti potrebno čudo na Jas Marini. Iako se najmanje verovatno čini da bi on mogao do druge krune u karijeri, takav ishod predstavljao bi treću britansku titulu u nizu (Hamilton 2008. i Dženson Baton 2009.) po prvi put od 1965. kada je Džim Klark osvojio četvrtu uzastopnu britansku titulu (Grejem Hil 1962, Džim Klark 1963, Džon Surits 1964).

Hemiltonu ima najednostavniju računicu pred megdan u nedelju, ali i najteže ostvarivu.

– Potrebna mu je pobeda kako bi zadržao kakvu-takvu šansu za titulu

– Ako pobedi, Alonso ne sme biti plasiran bolje od 11 mesta, Veber bolje od šeste pozicije i Fetel bolje od trećeg mesta