fernando_alonso_monte_karloFORMULA 1

 

Iako je ostao bez titule Alonso dobio priznanje za najboljeg vozača prošle sezone

 

Titula mu je izmakla na poslednjoj trci sezone u Abu Dabiju, ali Fernanado Alonso ipak nije ostao bez utešne nagrade jer je u izboru magazina Autosport vozač Ferarija proglašen za najboljeg vozača nedavno završenog šampionata.

Priznanje dobija na težini ako se zna da su glasali šefovi svih 12 ekipa, a sistem je bio takav da je svako rangirao 10 najboljih vozača po sopstvenom ukusu dok su se bodovi davali po novom sistemu koji je na snazi u šampionatu.

Alonso je u konačnom zbiru imao devet bodova više od osvajača titule iz Red Bula Sebastijana Fetela, dok je treći po izboru šefova ekipa bio Luis Hamilton iz Meklarena.

Povezana vest:  TRKE IZDRŽLJIVOSTI I ŠAMPIONAT SRBIJE NA UŠĆU, Izazov nove staze

-Počastvovan sam što su me šefovi ekipa izabrali za najboljeg vozača prošle sezone, iako bih naravno više voleo da sam to priznanje dobio zajedno sa šampionskom titulom – iskren je bio Alonso. – Ova nagrada je još jedan razlog da tvrdim kako je prošla sezona bila sjajna, bez obzira na razočarenje na samom kraju.

Naglasio je Španac koliko su ekipa i on bili požrtvovani u borbi za titulu mada je tokom prva polovina sezone trka za titulu delovala kao izgubljena pored stravično brzog Red Bula.

-Tim i ja smo se se borili do poslednjeg kruga. Nismo želeli da odustanemo čak i kada je delovalo da je sve odavno izgubljeno. Uspeli smo da se vratimo na skoro neverovatan način. Sledeće godine ćemo se potruditi da budemo bolji, ali ću se uvek sećati 2010. kao apsolutno neverovatne godine – siguran je Alonso.

Povezana vest:  MOTO GP, Stoner stigao do treće ovosezonske pobede

Nagrada koju je dobio Alonso sigurno mnogo znači Ferariju čiji Španac član, a šef ekipe Stefano Domenikali zadovoljno je prokomentarisao uspeh.

-Drago mi je i ponosan sam što je Fernando proglašen za najboljeg vozača prošle sezone od strane mojih kolega. Zaista je imao odličnu sezonu – pohvalio je Domenikali Alonsa. – Nije nikakva tajna da je on talentovan vozač, ali moram da kažem u ime svih iz Ferarija da je za nas bila privilegija da sarađujemo sa njim. Fernando je naša snaga i cilj nam je da sledeće sezone njemu i Masi damo bolid koji će biti konkurentan već od prve trke.

Povezana vest:  Ferari otvara tematski zabavni park Formula 1

 

NAJBOLJIH DESET

 

1. Fernando Alonso    229 glasova

2. Sebastijan Fetel       220 glasova

3. Luis Hamilton         196 glasova

4. Mark Veber             146 glasova

5. Robert Kubica         129 glasova

6. Dženson Baton       86 glasova

7. Niko Rozberg          68 glasova

8. Niko Hulkenberg    17 glasova

9. Felipe Masa             17 glasova

10. Rubens Barikelo    11 glasova