formula_1FORMULA 1

 

Otac i sin Pike optuženi za pranje novca

 

Bivši dvostruki svetski šampion u Formuli 1, Nelson Pike (58), kao i njegov istoimeni 25-godišnji sin, suočeni su s istražnim procesom za pranje novca.

Brazilski nedeljnik Veja navodi da je Pike u istražnom postupku priznao da je preko računa Automotobilističkog saveza brazilske Savezne države Ceare na inostrane račune svog sina Nelsinja uplatio oko 5.2 miliona reala, što je ekvivalentno iznosu od 2.7 miliona evra. Novac je prebacivao redovno od 2005. do 2008. godine.

Povezana vest:  RELI, Najbolji Dimitar Iliev iz Bugarske

Brazilske su nadležne vlasti zbog toga pokrenule istragu protiv dvojice Pikea zbog utaje poreza i nedozvoljenog transfera novca.

Nelson Pike legendarni je vozač Formule 1 koji je naslove svetskog prvaka osvajao 1981., 1983. i 1987. godine. Spada u red najvećih vozača u istoriji takmičenja uz Jacka Brabhama, Jackieja Stewarta, Nikija Laudu i Ayrtona Sennu, koji su također naslove osvajali tri puta, te Alaina Prosta (4), Juana Manuela Fangija (5) i Michaela Schumachera (7).

Povezana vest:  Borković fenomenalan i u Bahreinu

Njegov je sin poznat najviše po prijavljivanju Flavija Briatorea, svoga tadašnjeg šefa u Renou, za nameštanje trke za Veliku nagradu Singapura 2008. godine.