sebastian_ozije_citroen_reli_1

RELI

Ožije trijumfovao u Jordanu

Ostvario je Sebastijan Ožije drugu pobedu u nizu posle slavlja u Portugalu, ali je u isto vreme ušao i u istoriju. Francuz je trijumfovao sa samo dve desetinke prednosti u odnosu na Jari-Mati Latvalu iz Forda, što je najmanja razlika ikada. Prethodni rekord držao je Markus Gronholm iz 2007. kada je za tri desetinke slavio ispred Sebastijana Loeba.

Pred poslednju etapu Ožije je gledao u leđa Latvali sa pola sekunde zaostatka, međutim odlično je Francuz vozio poslednju 20. etapu i uspeo da ugrabi potrebnu prednost kako bi trijumfovao u Jordanu.

– Neverovatan dan. Morao sam da forsiram do krajnjih granica, a osećaj je neverovatan. Jari je bio veoma brz pa sam morao da se pomučim, ali mi je drago što se završilo na ovakav način – prezadovoljan je bio Ožije.

Povezana vest:  FORMULA 1, RAT IZJAVA ŠEFA RENOA I KIMIJA RAIKONENA

Ispuštena pobeda koštala je Latvalu pada na četvrtu poziciju u šampionatu, a pomerio ga je upravo Ožije. Iako je imao pola minuta zaostatka na početku dana Finac je uspeo da sve nadoknadi, ali je ipak malo nedostajalo da potpuno preokrene situaciju.

Najniže mesto na podijumu pripalo je Sebastijanu Loebu sa 27 sekundi zaostatka. Sedmostruki šampion napravio je grešku u 15. etapi Mahes 1 koju nije uspeo da nadoknadi do kraja takmičenje. Međutim, Francuz je ipak poveo u šampionatu jer je iza njega na četvrto mesto sa više od dva i po minuta zaostatka stigao Miko Hirvonen i upravo su dva više osvojena boda Super Seba napravila razliku u šampionatu. Treba napomenuti da je Hirvonen profitirao jer je Peter Solberg, do 17. etape na četvrtom mestu, odustao zbog udesa.

Povezana vest:  Fiat Professional ponovo je zvaničan partner Svetskog FIM MXGP motokros šampionata

Peto mesto osvojio je Metju Vilson, dok je najbolji rezultat do sada u sezoni ostvario Kimi Raikonnen zauzimanjem šeste pozicije.

Rezultati: 1. Sebastijan Ožije (Francuska, Sitroen DS3) 2:48:28,2 časova, 2. Jari-Mati Latvala (Finska, Ford Fiesta) + 0,2, 3. Sebastijan Loeb (Francuska, Sitroen DS3) + 27,7, 4. Miko Hirvonen (Finska, Jari-Mati Latvala) + 2:44,7, 5. Metju Vilson (V. Britanija, Ford Fiesta) + 5:44,9, 6. Kimi Raikonen (Finska, Sitroen DS3) + 6:14,9, 7. Federiko Viljagra (Argentina, Ford Fiesta) + 9:18,7, 8. Kalid Al-Kasimi (UAE, Ford Fiesta) + 9:43,7, 9. Denis Kupiers (Holandija, Ford Fiesta) + 14:27,5, 10. B. Sousa (Portugal, Ford Fiesta) + 15:05,5…

ŠAMPIONAT VOZAČA

1. Sebastijan Loeb (Sitroen Total tim)            74

Povezana vest:  Borković će sledeće sezone voziti u svetskoj TCR seriji

2. Miko Hirvonen (Finska, Ford Abu Dabi tim)         72

3. Sebastijan Ožije (Francuska, Sitroen Total tim)      69

4. Jari-Mati Latvala (Finska, Ford Abu Dabi tim)      66

5. Peter Solberg (Norveška, Peter Solberg tim)          31

6. Mats Ostberg (Norveška, M-Sport Stobart tim)     28

7. Metju Vilson (V.Britanija, M-Sport Stobart tim)   22

8. Kimi Raikonen (Finska, ICE 1 Rejsing)     18

9. Federiko Viljagra (Argentina, Mančiz Ford tim)    12

10. Hening Solberg (Norveška, M-Sport Stobart tim)            10

EKIPNI PLASMAN

1. Ford Abu Dabi tim 130

2. Sitroen Total tim     130

3. M-Sport Stobart tim            43

4. ICE 1 Rejsing         26

5. Peter Solberg tim    22

6. Mančiz Ford tim     20

7. Tim Abu Dabi         13

8. FERM Pauer tim     10

9. Monster tim 6