audi_endurans

Audi: “Kralj endurans trka”

Audi posade i automobili koji su tokom protekle sezone pobeđivali na najznačajnijim endurans trkama širom sveta će se naći na istom mestu, kako bi se obeležio odličan kraj sezone kada je ovaj tip automobilskih trka u pitanju.

Četiri Audi R8 LMS i jedan R18 e-tron quattro su automobili koji su na stazama širom sveta osvojili pobede. Ovih pet posada su prevalile 17.767,868km vozeći u Australiji (staza Bathurst), Francuskoj (Le Man), Nemačka (Nirnburgring) i u Belgiji (staze Spa Frankoršamp i Zolder).

Povezana vest:  Raikonen razmišlja o završetku karijere

Pored ovih značajnih rezultata, zabeležene su još četiri pobede u Svetskom Endurans Šampionatu (WEC), kao i šampionske titule u ovom takmičenju u kategoriji konstruktora i vozača.

Fokus ka naprednoj tehnologiji je omogućio da se postigne odgovarajuća kombinacija visokih performansi i maksimalne efikasnosti.

R18 e-tron quattro, Le Man prototip, koristi inovativni hibridni pogon koji kombinuje dizel pogonski agregat sa električnim pogonom. Rezultati koje su postigle posade vozeći ovaj automobil su:

– Jedanaesta pobeda za Audi na 24 časa Le Mana,

Povezana vest:  Leb vozi na reliju u Monte Karlu

– Prva pobeda hibridnog automobila na Le Manu,

– Prva pobeda u Svetskom Endurans Šampionatu,

– Redukovana potrošnja goriva za oko 10% u odnosu na prethodnika (R18 TDI)

Takođe treba istaći i da je R18 e-tron quattro završio sezonu bez odustajanja.

Audi R8 LMS trkački automobil demonstrira Audi moto u potpunosti: “Vorsprung durch Technik”. Verzija ultra je predstavljena za sezonu 2012, a nudi manju težinu, veću brzinu i efikasnost u odnosu na prethodnu evoluciju automobila. Istovremeno, zadržana je snažna veza sa serijskim automobilom, tako da GT3 trkačka varijanta ima više nego 50% komponenti identičnih sa serijskim modelom dostupnom u prodajnim salonima.

Povezana vest:  MOTO GP, Lorenco pobedio u trci za Veliku nagradu Italije

Pobede R8 LMS posada u 2012:

– 12 časova Bathursta, R8 LMS, Christer Jöns/Christopher Mies/Darryl O’Young

– 24 časa Nirnbergringa, R8 LMS ultra, Marc Basseng/Christopher Haase/Frank Stippler/Markus Winkelhock

– 24 časa Spa, R8 LMS ultra, Andrea Piccini/René Rast/Frank Stippler

– 24 časa Zoldera, R8 LMS ultra, Marco Bonanomi/Anthony Kumpen/Edward Sandström/Laurens Vanthoor