dusan rodjendan

Borković: Staza u Brnu tehnički izuzetno zahtevna

Srpski automobilista Dušan Borković spremno dočekuje poslednji trkački vikend sezone u Evropskom kupu turing automobila (ETCC). Domaćin velikog finala ovogodišnjeg šampionata biće staza „Brno“ u Češkoj, na kojoj će Borković braniti treću poziciju u generalnom plasmanu najjače S2000 klase.

Borković nema mnogo iskustva na najpopularnijoj češkoj stazi, najpoznatijoj po trkama Moto GP šampionata, ali ističe da će pokušati to da nadoknadi tokom treninga.

– Imao sam nedavno test u Brnu, ali zbog lošeg vremena nisam mogao da steknem pravu sliku. Zato mi je trening u petak od velikog značaja, kako bih se što bolje upoznao sa onim što me čeka u trkama. Svakako ću je manje znati nego moji rivali, ali takva je trenutno situacija – rekao je Borković.

Povezana vest:  7. RELI TERENSKIH VOZILA POBEDNIK BEOGRADA, Lukić i Kovač najbolji u blatu

Najmlađi osvajač Dijamantske kacige u istoriji srpskog automobilizma ističe da staza nije mnogo zahtevna što se tiče vožnje, ali jeste tehniči, i objašnjava zašto se na njoj najviše očekuje od vozača koji voze BMW.

– Brno zovu BMW stazom, zato što je napravljena za BMW. Ima duge i brze krivine, što BMW modelima odgovaraju, a to pokazuje i činjenica da kada su na njoj vožene trke Svetskog šampionata turing automobila, vozači BMW-a su bili uvek napred. Ima mnogo uspona i padova, sve krivine su veoma slične, nijedna nije mnogo opasna, osim prve desne, u kojoj se koči jako kasno, a vozi se četvrtom brzinom 150 km/h. Ostale krivine su sporije – istakao je srpski automobilista.

Povezana vest:  Borković najbrži na treninzima pred trku u Francuskoj

Borković očekuje da će na poslednjem trkačkom vikendu sezone imati podršku srpskih navijača. Pred poslednju trku sezone, Čeh Petr Fulin drži prvo mesto u generalnom plasmanu sa 66 bodova, ispred Mata Homole iz Slovačke, koji ima 58 i Borkovića sa 35. Slede Rikli sa 30 bodova, Matejovski i Guger sa po 28, kao i Skuz sa 23.   

Povezana vest:  Furiozni Borković ubedljivo najbolji u Francuskoj