moto_kros_srb_1MOTO KROS

VIŠE OD 30 TAKMIČARA NA STARTU OTVORENOG ŠAMPIONATA SRBIJE

Čekajući kišu da ne kvase stazu

 

Prvi takmičarski dan u prepodnevnim satima, premijernog takmičenja otvorenog šampionata Srbije u moto krosu, bio je u znaku tehničkog prijema motocikala i verifikacije vozača. Drugi deo subote protekao je u nezvaničnim i zvaničnim treninzima, ne bi li učesnici što bolje uvozali, tačnije pronašli idealne putanje i pravu taktiku za nedeljne okršaje.

Sumorni i sivi oblaci u smiraj dana nad stazom Gornji Breg pretili su kišom, a vodeći ljudi iz Fristaljera kluba organizatora, zadovoljno su trljali ruke, jer neće morati da cisternama polivaju stazu, zbog prašine. Većina krosera radije se bori sa blatom na stazi, dok prašina ume da im bude mnogo napornija i ubitačnija. Mehaničare u ovom slučaju niko ništa nije pitao, ali njima je u opisu radnog mesta da se bore sa svim, što uslovi na stazi i vozače učine sa motociklom.

Povezana vest:  Superiorni Borković trijumfovao i u Belgiji

motori_vratolomije_3Pravilnikom otvorenog šampionata Srbije, dozvoljeno je da i u nedelju pre podne novopristigli takmičari odrade zvanično prijavljivanje i startuju na trci. Imajući takav detalj u vidu, za sada je posle prvog dana, više od 30 takmičara u pet raspisanih klasa dobilo pravo da startuje u nedelju 25. aprila na stazi Gornji Breg kod Sente.

Osnovna klasa do 65 ccm broji pet učesnika, u 80 kubika za sada ima četiri takmičara. Veće i jače klase obično su brojnije tako da klasa do 125 ccm ima prijavljenih 12 takmičara, 250 kubika sam četiri, a u klasi amatera čak osam. Po rečima Danijela Vaštaga sekretara MSS (Moto saveza Srbije), od takmičara iz okolnih zemalja, do sada us došli jedan Hrvat i jedan Crnogorac.

Povezana vest:  BBC-iju prete novčani penali zbog otkazivanja Top gira

Start prve klase i svečano otvaranje prvog takmičenja otvorenog šampionata Srbije u moto krosu zakazani su za 12 časova. Idealno vreme za dodelu nagrada po klasam je 17 časova. Takmičari svake od pet klasa, voze dve trke koje se odvojeno boduju. Sabiranjem bodova dobijamo pobednika i nosioca blistavog priznanja.