umicevicKARATE

Selektorov apel državi: Ne zaboravite šampione

 

Selektor karate reprezentacije Srbije Predrag Stojadinov pozvao je danas državne organe da ne zaborave uspehe njegovih takmičara na Svetskom prvenstvu i ne dozvole da oni završe kao obezbeđenje noćnih klubova.

-Apelujem na državu da ne zanemari ove momke, jer su oni sportski prototipi srpske nacije. Apelujem da se ne dozvoli da se ponovi ono što se desilo mojoj generaciji, da većina završi na vratima noćnih klubova – rekao je Stojadinov na konferenciji za novinare povodom velikog uspeha srpskog tima na Svetskom prvenstvu u Beogradu.

Srpski karatisti su na 20. Svetskom prvenstvu osvojili tri zlatne medalje i jednu bronzu i bili najuspešnija ekipa takmičenja u konkurenciji 875 sportista iz 88 zemalja sveta.

Povezana vest:  KARATE, Najbolji karatisti sveta krajem oktobra u Beogradu

-Hvala kapitenu Dejanu Umičeviću, velikom čoveku i velikom sportisti. Hvala Milošu Živkoviću, što nije odustao i pored zasićenja, povreda i privatnih problema. Hvala Milošu Jovanoviću što me poslušao i skinuo kilograme – kazao je Stojadinov.

-Hvala roditeljima i trenerima svih naših reprezentativaca što su mi omogućili da radim sa ovako vaspitanom decom – istakao je selektor.

Umičević je osvojio zlatnu medalju u konkurenciji takmičara iznad 84 kilograma, a Slobodan Bitević u kategoriji do 84 kilograma zbog čega su gradski oci Pančeva najavili da će mu dodeliti stan.

Zlato je Srbija osvojila i u ekipnim borbama gde su je, pored pomenute dvojice, predstavljali i Živković, Jovanović, Dimitrije Jerković, Miloš Vuković i Nikola Jovanović. Miloš Jovanović se okitio bronzom u kategoriji do 75 kilograma.

Povezana vest:  Kočergin održao seminar u Beogradu

-Mnogo smo truda uložili, znoja prolili. Svi smo se u velikoj meri odrekli privatnog života, ali sada nam se to vratilo kroz medalje – rekao je kapiten Umičević i dodao da se situacija polako poboljšava za karatiste u Srbiji.

-Rezultati su nam takvi da ćemo sada dobiti neke stipendije, koje će nam mnogo olakšati. Mnogo je teže bilo starijim generacijama, pa i nama koji smo osetili takvu situaciju. Ali, uvek može bolje i nadamo se da će tako i biti – kazao je 27-godišnji Umičević.

Direktor Karate federacije Srbije Slavoljub Piper rekao je da oseća ogromnu radost zbog uspeha ekipe i organizacije samog turnira i zahvalio Ministarstvu omladine i sporta na pomoći.

Povezana vest:  Selektor Mirko Ždralo: “Sve devojke su konkurentne za osvajanje medalje”

Direktor društva „Svetski šampionat karate 2010“ Strahinja Tepavčević zahvalio je i gradskim vlastima Beograda i podsetio na pune dvorane u Areni.

-Karate jeste mali sport, ali ljudi u Srbiji vole karate – naveo je Tepavčević.

Stručno-edukacioni konsultant nacionalnog tima Srbije Srećko Jovanović izdvojio je i dva glavna razloga za rezultat na SP.

-Prvi je svakako izuzetna generacija karatista, koja je imala i sreću da joj selektor bude jedan vrhunski šampion Stojadinov. Drugi, možda i odlučujući detalj, je taj što je rukovodstvo Karate federacije Srbije dalo potpuno poverenje struci, što se u našem sportu retko dešava – naveo je Jovanović.