U pobedi se ne ponesi, u porazu se ne ponizi! Toliko citirana i isto toliko istinita i stvarna izreka o viteštvu koju nam je i čelična pesnica srpskog boksa Marko Nikolić potvrdio u meču za WBC silver internacional titulu titulu u super srednjoj kategoriji (do 76,204 kg) koji se 23. aprila 2021. održao u beogradskom hotelu Kraun plaza.

Neporažen, sa 27 uzastopnih pobeda iza sebe, ušao je Nikolić u duel sa novi šampionski pojas, za svetsku WBC silver internacional titulu po koju je išao kroz bitku sa ruskom stenom iz Kaljiningrada Sergejem Gorohovim.

Meč ravan scenariju za holivudski blokbaster, ravan nastavku i fabuli čuvenog Rokija, meč u kome su oba rivala pokazala zašto su junaci, zašto sa razlogom nose taj epitet i pokazala svu svoju hrabrost i veličinu kako sportsku tako i ljudsku. Meč o kome će se dugo pričati i koji na žalost nisu imali priliku da vide uživo ljubitelji plemenite veštine, ali su svu raskoš ovog duela mogli da isprate putem malih tv ekrana na TV Arena Fight.

Od samog starta diktiran je žestok tempo sa obe strane. Rus agresiviji u prvoj rundi u kojoj je srpskom šampionu naneo nekoliko žestokih udaraca posle kojih bi svaki bokser seo na pod i odustao od dalje borbe, svi osim Nikolića koji nikada ne odustaje. U nastavku meča Marko je uspeo da “uštopuje” Gorohova, polako je gradio prednost i imao vođstvo u svojim rukama sve do šokantne završnice. Deseta runda ispostavila se kao fatalna za najboljeg boksera Srbije u ovoj kategoriji. Ta poslednja tri minuta meča oduzela su sve ono što se gradilo kroz celu krvavu bitku u koju je Marko ušao uz pesmu kosovskih junaka – Hriste Bože u izvedbi Srbskih pravoslavnih pojaca. U desetoj poslednjoj rundi meč koji je bio u zenitu i koji je vodio Marka ka novom šampionskom pijedestalu nakon nekoliko silovitih i snažnih udaraca Rusa koji je krenuo na sve ili ništa završen je tehničkim nokdaunom. Sudija je 32 sekunde pre kraja odlučio da stavi tačku na ovaj spektakularni meč u kome je Sergej slavio 11. pobedu od 15 mečeva u dosadašnjoj karijeri i  osvojio WBC internacional silver šampion u srednjeteškoj kategoriji, dok je Nikolić na 28. meču doživeo prvi poraz.

Povezana vest:  VEČE BORILAČKIH SPORTOVA U BEČU, Panajotovićev povratak u ring, Rovčanin siguran

Srpski vatrogasac i boks maestro insistirao je da se meč nastavi, ali sudija je odlučio da pojas 32 sekunde pre kraja ode u ruke neumoljivog Rusa. Sam kraj doneo je i potpuni emotivni slom Gorohova koji je uz suze otišao u bratski, sportski, ljudski zagrljaj Nikoliću priznavši šta mu je bio motiv za ovaj meč.

Povezana vest:  Pudar na završnim pripremama pred meč sa Čagajevim

“Žestoko sam se spremao za ovaj meč sa Markom. Silno sam želeo ovu pobedu, svim srcem i dušom jer sam se borio za moja dva preminula druga i njima posvećujem ovaj šampionski pojas. Nikolića izuzetno cenim, respektujem, on je moj prijatelj, znao sam da moram biti na najvišem niovu i više od toga da bi ga pobedio. Hvala Marko za ovu fantastičnu bitku kojom se obojica moramo ponositi jer je bila za istoriju” – rekao je u jednom dahu Gorohov i brizuno u plač.

Dostojanstven i ponosan i u porazu, iskonski heroj, Nikolić je čestitao rivalu na pobedi.

“Iskreno nije mi jasna odluka sudije da prekine meč, mogao sam da nastavim meč, tih 32 sekunde do kraja bez problema, ali šta je tu je. Čestitam Sergeju na fantastičnoj borbi, došao je spreman. Ovo je moj prvi poraz u karijeri, priznajem da sam u šoku jer ovo nisam očekivao, posebno ne na ovaj način, ostao sam da stojim na nogama od prve do poslednje rudne iako je bilo momenata kada su kolena klecala, borio sam se svim snagama, ostavio srce u ringu, hvala svima na podršci. Hvala mom timu, menadžeru Luki Popoviću i kondicinom treneru Stevanu Jovanoviću koji su poslednja tri meseca prošli kroz paklene pripreme zajedno samnom, hvala mojoj porodici, svima koji su bili uz mene i nadam se da se nisam obrukao. Idemo dalje, ovo je lekcija iz koje ću izaći jači i spremniji za nova dela” – rekao je Nikolić.

Povezana vest:  MEČ ZA WBC PRVAKA BALTIK U BUDVI, Nepravedan poraz Bogdana Mitića

Pripadnik Vatrogasne jedinice Beograd, u sudaru sa Rusom imao je podršku ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, komandanta Vatrogasne brigade Radeta Miloševića, kao i predsednika Bokserskog saveza Srbije Nenada Borovčanina. 

PHOTO: Antonio Ahel/ATA Images