Karate

U TURSKOM GRADU IZMIRU POČELO 38. PRVENSTVO EVROPE ZA KADETE I JUNIORE

Kvartet uzeo medalje

 

karate_reprezentacije_izmirVeć prvog dana 38. Evropskog prvenstva za kadete i juniore, koje se održava u turksom gradu Izmiru, ekspedicija Srbije je bogatija za četiri odličja. Na programu su bila nadmetanja kadeta u katama i borbama, a reprezentativci Srbije su osvojili dva srebra i dve bronze.

Srebrnim odličjima okitili su se Adriana Vićovac (54kg) i Stefan Tmušić (52kg), dok su bronze pripale katašici Katarini Piperin i Aleksandru Šestakovu (+70kg).

Adriana Vićovac (54kg) je na smotri Starog kontinenta u Izmiru dokazala da zlato osvojeno pre nešto više od dva meseca u Maroku na Svetskom prvenstvu nije bilo slučajno. Sjajnu formu iz novembra Vićovac je potvrdila dobrim izdanjima na tatamiju i plasmanom u finale.

Do meča za zlato Adriana je bila bolja od takmičarki Azerbejdžana 9:1, Holandije 1:0, Slovačke, na preglasavanje 4:0. U polufinalu je pobedila Španjolku 3:0. U finalu protivnica joj je bila domaća takmičarka koja je slavila 3:0 i Adriani je posle svetskog zlata pripalo evropsko srebro – bio je komentar selektora Miodraga Zečevića.

Povezana vest:  Milica Mandić: Počinjem da budem svesna uspeha iz Londona

Stefan Tmušić (52kg) se, takođe, plasirao u finale i morao da se zadovolji srebrnom medaljom. Selektor kadeta Simo Salapura je prokomentarisao:

Na startu takmičenja bio je bolji od Estonca 1:0, usledili su pobede protiv reprezentativca Mađarske 4:0 u produžetku, regularni deo je završen 1:1, potom i Grka 4:0. U polufinalu je bio bolji od Crnogorca 7:0, da bi u finalu za rivala imao Francuuza. Posle regularnog dela završenog 1:1, Stefan je u produžetku poražen 4:0. Na taj način je osvojio srebrnu medalju.

Katašica Katarina Piperin je stigla je do bronze. Na putu do medalje u 1. kolu pobedila je takmičarku iz Slovenije 5:0, usledili s trijumfi u duelima sa Belgijankom (5:0) i Čehinjom (4:1). U meču za finale poražena je od Slovakinje 4:1, ali je potom, u duelu za 3. mesto i bronzanu medalju savladala takmičarku iz Francuske 4:1.

I Aleksandar Šestakov (+70kg) je potvrdio dobru formu. Posle svetske bronze na planetarnoj smotri u Maroku i na Evropskom prvenstvu u Izmiru je osvojio medalju. I ovoga puta ona ima bronzani sjaj. Najpre je pobedio takmičara iz Hrvatske 2:0, potom borca iz Litvanije sa 4:0. U 3. kolu, u neregularnim okolnostima (tehnička greška zapisničkog stola) rezultatom 6:4 izgubio od takmičara iz Azerbejdžana koji ga je povukao u repasaž. U prvom repasažnom meču  Šestakov je pobedio takmičara iz Makedonije sa 1:0, a u borbi za bronzanu medalju bio je bolji od Engleza sa maksimalnih 8:0 i tako osvojio treće mesto.

Povezana vest:  TEKVONDO, Nadica Božanić zlatna na kadetskom EP

Stefan Šemlal, predstavnik Srbije u katama je počeo sjajno. Redom je pobeđivao Engleza (5:0), Nemca (2:0) i Makedonca (5:0). U polufinalu je poražen od Grka tesnim rezultatom 3:2. U repesažu, borbi za 3. mesto pretrpeo je poraz od Italijana 5:0. Na kraju je bio peti. Nikola Petrov (70kg) u 1. kolu je radio protiv domaćeg takmičara i pretrpeo poraz 1:0. Turčin se plasirao u finale i povukao Petrova u repesaž. Zabeležio je dve pobede protiv Nemca 4:0 i Španca 1:0, ali je u borbi za bronzu pretrpeo poraz od Makedonca 2:0 i na kraju bio peti. Uroš Stojčov (63kg) na startu je radio protiv Azerbejdžanca i slavio 1:0. Naredni rival bio je reprezentativac Bosne i Hercegovine, posle 2:2 u regularnom delu i produžetka, Stojčov je pobedio sudijskim preglašavanjem 4:0. U 3. kolu pretrpeo je poraz od Makedonca, sudijskim preglašavanjem 4:0.

Povezana vest:  DŽUDO, Gerasimenko u prvom kolu protiv Konea iz Obale Slonovače

Preostale dve reprezentativke Srbije Fahira Fazlić (47kg) i Jelena Preković (+54kg) su zaustavljene u 1. kolu. Fazlićevu je pobedila Slovenka 4:1, dok je Austrijanka bila bolja od Prekovićeve 4:0.

Takmičenje na 38. Evropskom prvenstvu nastavlja se sutra nadmetanjem juniora i juniorki u pojedinačnoj konkurenciji u katama i borbama. Na tatami će izaći kataši: Milana Jakšić i Relja Mijanović. U borbama će se nadmetati Jelena Tufegdžić (48kg), Marija Stevanović (53kg),   Isidora Ćirković (59kg), Lena Luković (+59kg), Dejan Zirojević (55kg), Stefan Joksić (61kg), Nenad Kelebić (68kg), Miloš Cicović (76kg) i Stefan Lapadat (+78kg).