Predsednik Tekvodno saveza Beograda
Šejn Maglić: Potreban zakon o sportu
MaglicNajmlađi olimpijski borilački sport u Srbiji beleži solidne rezultate na međunarodnom planu ali i ekspanziju na domaćem terenu. Ipak, da bi se stiglo do konstantnih rezultata u inostranstvu potrebno je, ipak, još dosta posla ali i složnost svih u nacionlnoj federaciji. Sa druge strane, Tekvondo asocijaciju Srbije čine regionalni savez. O planovima Beogradskog tekvondo saveza kao i o problemima sa kojima se ovaj sport susreće razgovarali smo sa Predsednikom ovog saveza Šejn Maglićem.
-Tekvondo je jedan od najmlađih borilačkih sportova kod nas ali po popularnosti je sigurno odmah iz karatea. U Beogradskom tekvondo savezu funkcioniše blizu 1.000 sportista koji svoju sportsku aktivnost obavljaju kroz rad 24 kluba. Naravno broj onih koji u bilo kom obliku praktikuju Tekvondo veštinu kao i broj klubova koji zaista egzistira je daleko veći – rekao je Maglić. – Ostvarenim takmičarskim rezultatima Tekvondo sport se sve više približava onoj grupi sportova od kojih smo navikli i sa pravom očekujemo da nas obraduju medaljama sa svih velikih takmičenja.
Naravno, postoje i problemi.
-Poseban problem predstavlja finansijska realizacija izuzetno ambicioznog plana takmičarskih aktivnosti Beogradskog Tekvondo Saveza u ovoj godini. Ne promenjena kategorizacija sportova koja je na snazi već više od decenije uslovljava realno nizak nivo sredstava subvencije koje naš savez dobija od Sekretarijata za sport i omladinu bez obzira na  činjenicu da se radi o Olimpijskom sportu. S druge strane izuzetno teško funkcionisanje klubova opterećenih visokim zakupninama sala ne daju mogućnost većeg učešća u samom finansiranju aktivnosti saveza – veli Šejn Maglić. – Postoje i interni problemi. Od onih koji nas najviše opterećuju je činjenica da Beogradski tekvondo savez još uvek ne ostvaruje puni uticaj i nema pune ingerencije u realizaciji programa tekvondo sporta u Gradu Beogradu kao ni na Republičkom nivou kao regionalni granski savez.
Postoji potreba i o intenzivnijoj edukaciji trenerskog i sudijskog kadra, kao i poboljšanju funkcionisanja saveza na svim nivoima.
-Od eksternih problema sigurno najvažnije kako za sve tako i za Tekvodno sport je što hitnije donošenje Novog Zakona o sportu jer bi on prevashodno trebao da obezbedi povoljnije uslove funkcionisanja i poslovanja sportskih organizacija. Takođe, država mora shvatiti značaj sporta i ulogu sporta u razvoju svakog društva, posebno grupe bazičnih sportova gde spada i tekvondo. Uz ovo poželjno bi bilo i da  Olimpijski komitet, u svojoj porodici olimpijskih sportova, više pažnje posveti takozvanim malim sportovima koji nisu marketinški interesantni i koji nikako ili veoma teško mogu doći do sponzora kako bi obezbedili potrebna dodatna sredstva, pogotovo borilački. U godini koja je pred nama ne mogu se postavljati veliki ciljevi. I dalje smo suočeni sa teškom finansijskom situacijom koja nam neće ići na ruku i koja će u velikoj meri biti ograničavajući faktor za realizaciju zacrtanih ciljeva. To praktično znači da će biti veliki uspeh ako u ovoj godini, bar kad je reč o realizaciji takmičarskih aktivnosti, realizujemo sva takmičenja predviđena kalendarom, te takmičarski bar ponovimo rezultate iz prethodne godine – rekao je Maglić.
Na onom drugom planu  u delu koji zavisi od nas i koji treba da dovede do ostvarivanja preduslova za dalji napredak sigurno ćemo raditi na omasovljenju članstva postojećih klubova, tako i formiranjem novih klubova. To ćemo postići  organizovanijim radom saveza, njegovih komisija i tela ali i jačanjem uticaja i uloge Beogradskog tekvondo saveza u okviru Republičkog saveza TAS-a .  Na edukativnom planu očekujemo da kroz seriju edukativnih skupova znatno podignemo nivo takmičara, trenerskog i sudijskog kadra kako kroz naše aktivosti tako i kroz učešće u akcijama Tekvondo Asocijacije Srbije.
Najbitnije je da su svi svesni izazova koji stoje pred nama , a nakon kraćeg odmora već krajem januara krećemo u realizaciju programa učešćem na turniru u Zagrebu , 4. Pan-tera Black belt Trophey.
Povezana vest:  KARATE, Uspešan prvi dan na EP u Finskoj