slobodan bitevic.jpg

KARATE

DOBAR START SRBA NA 46. EVROPSKOM PRVENSTVU ZA SENIORE

Bitević stigao i do evropskog zlata

Ako se po jutru dan poznaje 46. Evropsko prvenstvo za seniore koje se održava u Cirihu, doneće dosta radosti srpskim karatistima. Već prvog dana osvojene su tri medalje: jedna zlatna i dve bronze.

Slobodan Bitević (do 84 kg) je potvrdio da je poslednjih godina ubedljivo najbolji srpski borac. Brojnim medaljama dodao je i evropsko zlato. U finalu Šampionata Starog konti­nenta bio je bolji od iskusnog Italijana Lorija 3:2. Na putu do trona odradio je četiri me­ča. Pobedio je Makedonca Arsovskog (2:0), Grka Mulavasilisa (4:0), Rusa Alilova 2:0 i Šveđanina Amagjekaja 5:0.

Povezana vest:  DŽUDO, Zlato za Severnu Koreju do 52 kilograma

Selektor Goran Šćepanović nije krio zadovoljstvo uspehom prvog dana istakavši da je u potpunosti ispoštovan dogovor i da su svi reprezentativci dali sve od sebe. Zlatni Slobo­dan Bitević je prokomentarisao:

– Osećao sam pritisak zbog zlata u Beogradu, ali sam uz pomoć trenera Stojadinova, Šćepanovića i Ilića uspeo da to prebrodim. Svetskom sam dodao evropsko zlato i sjajan je osećaj. To mi je motiv da u budućnosti budem još bolji.

Povezana vest:  KARATE, U SUSRET SVETSKOM PRVENSTVU ZA SENIORE, Srpski tim za Arenu

Dejan Pajkić je stigao do bronze. Redom je pobeđivao Belgijanca Rodrigez-Merinoa 3:2, Poljaka Simala 5:0 i Čeha Pilmana 4:1. U polufinalu za protivnika je imao legendar­nog Italijana Luku Valdezija koji je pobedio 5:0. U repesažu, u meču za 3. mesto Pajkić je bio bolji od Rusa Belousova 5:0.

Tamara Filipović je u prvom kolu pobedila Španjolku Gomez 1:0. U drugom je izgubila od Francuskinje Ibrahim 1:0, da bi u repesažu je najpre pobedila Engleskinju Hari 1:0, da bi u meču za bronzu savladala Holanđanku Nortan 4:1.

Povezana vest:  KARATE, Mijalkoviću srebrna medalja na prvenstvu Evrope u karateu

Marija Madžarević je na staru poražena od Francuskinje Skordo 3:2 koja je ušla u fina­le i povukla je u repesaž. U prvom meču repesaža savladala je Dankinju Soersen 4:1, po­tom Crnogorku Milačić 5:0, da bi u odlučujućem meču za bronzano odličje izgubila od Portugalke Esparterio 3:2.

Preostali borci su zaustavljeni u 1. kolu. Mi­oš Jovanović (do 75 kg) poražen je od Grka Canosa 1:0, Dimitrije Jerković (+84 kg) od Belgijanca Vanderbroka 1:0. Debitantki­nja Ivana Čomagić (do 68 kg) je posle produžetaka izgubila od Slovakinja Visnovske 1:0.