dragan_todorov_cz

DŽUDO

Dragan Todorov: Džudo u Srbiji ima slatke probleme

 

Predsednik Džudo saveza Srbije Ivan Todorov rekao je da taj sport ima „slatke probleme“ u zemlji, jer ima mnogo takmičara i mnogo klubova.

-Mi imamo slatke probleme. U Srbiji ima 160 klubova i 10.000 aktivnih sportista. Čak imamo probleme da organizujemo takmičenja, ali ne zato što imamo malo takmičara. U nekim kategorijama ih imamo i po 1.500, pa onda to dugo traje, pogotovo za malu decu, jer u nekim njihovim kategorijama ima i po 50-60 takmičara – rekao je Todorov.

Srbija će predstojećeg vikenda biti domaćin Evropskog kupa, a pre četiri godine bila je domaćin Evropskog prvenstva i od tada organizuje svoj turnir – Serbia open.

Iako medijski nije mnogo zastupljen, džudo je jako popularan u Srbiji, njeni reprezentativci osvajaju medalje na velikim takmičenjima, ima mnogo sportista u svim kategorijama, tako da se Todorov ne brine da će novi borilački sportovi odvući mlade od ovog olimpijskog sporta.

Povezana vest:  KJOKUŠINKAJI, Orlovi spremni za juniorsko evropsko prvenstvo

-Ništa ne utiče pojava novih sportova na nas, jer se njima okreću oni koji ne prođu u džudou – rekao je prvi čovek srpskog džudoa.

Ovaj borilački sport izuzetno je popularan globalno. Na svetskim prvenstvima učestvuje i po 150 zemalja, a njime se ravnopravno bave i muškarci i žene. Džudo je u poslednjih nekoliko godina promenio pravila, tako da je sada mnogo dinamičniji i atraktivniji za gledanje.

-Radi se izuzetno na aktivnosti. Svaki takmičar koji pokuša da izbegava borbu biva odmah kažnjen, što je rezultiralo velikim brojem ipona i sve većim brojem atraktivnih bacanja. Zato su i promenjena pravila, da bi sport bio zanimljivi i ljudima koji nisu džudisti – objasnio je Todorov.

Povezana vest:  XIV GALEB BELGRADE TROPHY – SERBIA OPEN 2015, Očekuju se odlične borbe u Areni

Ipon je pobednički poen u džudou, a osim njega postoje još dva. Od 2009. godine izbačen je i najmanji poen (koka). Sada takmičari ne mogu da „taktiziraju“, odnosno „kradu“ vreme u parteru ili izbegavajući borbu.

Todorov, koji je nosilac zvanja šesti dan i profesor je borilačkih sportova na Sportskoj akademiji, rekao je da su promena pravila i omasovljenje unapredili džudo.

-Mogu slobodno da kažem da džudo spada u jednu od najorganizovanijih svetskih federacija. Uveli smo pre sedam-osam godina grend slemove I masters turnire, koji donose novčane nagrade: 500.000 dolara za grend slem, 250.000 za masters i 100.000 za svetski kup. To je podiglo interesovanje, a ujedno i kvalitet džudoa – rekao je Todorov.

Džudo je jedan od pet borilačkih sportova na Olimpijskim igrama. Osim njega, tu su još i boks, tekvondo, rvanje slobodnim stilom i rvanje grčko-rimskim stilom. Todorov je ocenio da se tim ostalim sportovima „sužava prostor“ na Olimpijskim igrama, dok džudo napreduje.

Povezana vest:  Borovčanin i Vesić: SP u boksu promocija Beograda i Srbije

-Neću da govorim o drugim sportovima da me neko ne shvati pogrešno, ali džudo ima ozbiljne prednosti. Prva je što u njemu ravnopravno učestvuju i žene i muškarci. U sistemu kvalifikacija za Olimpijadu učestvuju 192 zemlje. Od Olimpijskih igara 2016. godine, džudo će biti i ekipni sport, tako da će po 16 takmičara prolaziti kroz kvalifikacije – objasnio je Todorov.

-Sve to znači da se sužava prostor ostalim sportovima koji nemaju tu zastopljenost, dok se džudo širi, što je dodatni pokazatelj razvoja sporta – rekao je Todorov, koji je i potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije.