NIKOLA JOVANOVIĆ POSLE POBEDE NA SVETSKOM KUPU

Zlatni dečko srpskog karatea

nikola jovanovic1Svetski kup u Rabatu za mlađe seniore do 21 godine bio je uspešan za srpski karate. Nikola Jovanović je osvojio zlatnu medalju i na najlepši način završio takmičarsku sezonu. Odličje u Maroku kruna je dosadašnjeg rada. 
– Na šampionatima Evrope i sveta sam već osvajao medalje u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji. Na Svetskom prvenstvu za kadete i juniore u Istanbulu 2007. osvojio sam bronzu. Godinu dana kasnije, u Trstu na Evropskom prvenstvu za kadete i juniore 2008. bio sam član ekipe koja je osvojila srebro. U februaru ove godine, u Parizu, na Evropskom kupu za mlađe seniore osvojio sam pojedinačno srebro, a pre par dana u Rabatu stigao sam do zlatne medalje. To odličje iz Maroka ujedno je i kruna dosadašnjeg rada, ali i odlična „preporuka“ za seniorsku reprezentaciju – počeo je priču Nikola Jovanović.
Jovanović ističe da pre početka takmičenja nije odradio ni jedan trening u dvorani u kojoj se održavao Svetski kup:
– Bilo je neobično jer nismo „osetili“ halu u kojoj se održavalo takmičenje. Sve vreme smo bili u sali za zagrevanje, a u halu smo ušli neposredno pred početak meča. To je bilo pomalo čudno, ali ne mogu da kažem da me je omelo, da mi je smetalo. Osvojio sam zlatnu medalju, što je jedna od potvrda da kad si dobro pripremljen, kad imaš cilj pred sobom i daš sve od sebe onda možeš i da realizuješ željeno.
A do odličja u Maroku nije bilo lako doći.
– Da bih osvojio zlatnu medalju morao sam da odradim šest mečeva. Protiv Škota je bilo teško jer je to bio prvi meča na turniru, ali sam pobedio 3:0. U 2. kolu borac iz Venecuele je bio izuzetno kvalitetan. Iako nije poznati po karateu, Venecuela je na Šampionatu imala nekoliko odličnih boraca. Pobedio sam u produžetku 1:0. Japanac u 3. kolu je bio najteži rival. Na prošloj planetarnoj smotri od njega sam izgubio u polufinalu šest sekundi pre kraja. Sada sam ga pobedio udarcem četiri sekunde pre kraja i donekle se revanširao pobedom 2:1. Od Alžirca sam izgubio na Mediteranskim igrama, ali sam mu sada vratio pobedom 4:1. U polufinalu sam radio protiv Slovaka, dobio 2:0 i ušao u finale.
Jovanović naglašava da mu je mnogo značilo iskustvo iz ranijih finala:
– U Maroko sam stigao sa dva finala iz sebe. Istina, u njima nisam slavio, ali sam znao šta me čeka. U Trstu sam radio finale na ekipnom delu Šampionata, u Parizu u februaru pojedinačno. Znao sam da finale nosi dodatnu presiju i bio sam spreman za sve. Koncentraciju sam zadržao tokom celog meča, radio sam sve kako je trebalo, pobedio 3:0 i osvojio zlato. Presrećan sam što sam osvojio jedinu medalju koja mi je nedostajala, onu kojom sam zaokružio ovu priču u malđim kategorijama.
Zlato je uvek odlična preporuka za seniorsku reprezentaciju. Jovanović je njime dobio potvrdu svog kvaliteta, ali je vrlo realan po pitanju mesta u seniorskom timu:
– Želja mi je da se nametnem, ali sam svestan da to neće biti lako. Naredne godine seniore očekuju dva takmičenja: Evropsko prvenstvo u Atini i planetarna smotra u Beogradu. Kroz takmičenja na domaćoj, ali i na međunarodnoj sceni učiniću sve da se nametnem. Ne očekujem da ću to uspeti odmah, da ću od starta beležiti dobre rezultate, ali sam spreman da uvek dam sve od sebe, a to po pravilu donosi dobar plasman – zaključio je Jovanović.

Povezana vest:  Otkazan svetski bokserski kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre