Juan_Manuel_MarquezMarkes odbranio titule u revanšu protiv Dijaza

 

Meksički bokser Huan Manuel Markes odbranio je danas titule u dve verzije u lakoj kategoriji, pošto je jednoglasnom odlukom sudija u Las Vegasu pobedio izazivača Huana Dijasa.

Markes je titule u verzijama Svetske bokserske asocijacije (WBA) i Svetske bokserske organizacije (WBO) odbranio sjajnim nastupom, uz nešto bolju odbranu nego inače, i kontranapadima koji su njegov zaštitni znak.

Ovo je bio revanš prošlogodišnjeg obračuna, kada je Markes pobedio nokautom u devetoj rundi, a susret je posle proglašen najboljom borbom 2009.

Ovo je 37-godišnjem Markesu (55 pobeda, pet poraza, jedna nerešena, 37 nokauta) bila prva borba posle ubedljivog poraza od Flojda Mejvedera Mlađeg u septembru prošle godine.

Meksikanac sa nadimkom „Dinamita“ preskočio je dve težinske kategorije i prešao iz lake u velter, gde ga je dočekao Mejveder, verovatno najbolji borac današnjice i ubedljivo savladao na poene. Markes je, inače, karijeru i slavu stekao u kategorijama pero i superpero.

Povezana vest:  TREĆE KOLO PRVE LIGE, Pobeda Krstaša u Subotici

Dijasu (35-4), koji ima 26 godina, ovo je bio četvrti poraz u poslednjih šest borbi, ali je Markez pohvalio svog mlađeg kolegu.

-Prva borba je bila teška, a i ova je bila ista takva. On je vrlo dobar bokser. Kao svi pravi meksički ratnici, obojica smo se borili svim srcem i ostavili smo u ringu sve što imamo – rekao je Markes u ringu posle meča.

Markes je u februaru 2009. preživeo brutalne napade Dijaza, zvanog „Mali bik“, u prvih nekoliko rundi, a sudija je bio blizu toga da zaustavi borbu. Ali, sjajni „bokserski general“ iskoristio je te runde da „pročita“ rivala i od pete ga je polako lomio da bi ga konačno nokautirao u devetoj.

Povezana vest:  Jelena Janićijević pred titulom profesionalne šampionke Evrope u WBO verziji 

Takvi preokreti nisu strani Markesu. U čuvenom meču sa „kraljem“ opšte liste najboljih boraca bez obzira na kategoriju, Menijem Pakjaoom, tri puta je padao u prvoj rundi, da bi do kraja borbe dobio više rundi i izborio nerešeno.

U revanšu je ponovo išao na pod, ali je na kraju Pakjao uspeo da izbori pobedu podeljenom odlukom. Treća borba nikad se nije desila, a Filipinac je postao šampion u velter kategoriji, prvi borac u istoriji koji je bio šampion u sedam težinskih kategorija.

-Ono što želim i ono što treba da se desi jeste trilogija s Pakjaoom. To je za navijače iz Meksika i sa Filipina i to mi je prvi prioritet. Biću spreman da se ponovo borim u novembru i nadam se da će Pakjao pristati da se bori sa mnom – preneli su bokserski sajtovi Markezove reči posle meča.

Povezana vest:  Nenad Borovčanin 8. na WBO listi

Bokserska javnost nadala se da će ove godine videti „borbu stoleća“ ili „najveću borbu svih vremena“, kako su mediji nazivali susret između Pakjaoa i Mejvedera, ali su pregovori dva puta propadali.

Pakjao nema još zvanično protivnika, ali će to u novembru najverovatnije biti bivši velter šampion Antonio Margarito, a njih dvojica će se boriti za upražnjenu titulu u supervelter kategoriji.