WiegenKlitschkoHaye009_PublicAd

Lenoks Luis: Želi li pobediti, Hej mora da nokautira Klička

Bivši veliki teškaški bokserski šampion, 45-godišnji Britanac Lenoks Luis, tvrdi da će subotnji meč između Vladimira Klička i Dejvida Heja u Hamburgu suditi Kličkov čovek.

Genaro Rodriguez ime je sudije u ringu kojeg je Hej (30) pokušavao neuspešno maknuti s te dužnosti tokom dvoboja koji se u subotu održava na hamburškoj Imtech Areni. Reč je o sudiji koji je dosad mlađem Kličku (35), prvaku po IBF, WBO i IBO verzijama, sudio čak četiri meča, uz činjenicu da je još dva sudio njegovu starijem bratu Vitaliju (40).

-Da je meni u moje vreme sudio sudija koji je mom suparniku u ringu sudio u četiri meča, definitivno bih uložio prigovor – rekao je Luis za The Sun dodavši: -Štaviše, često sam se žalio jer mi se nešto slično redovno događalo. Znao sam tada koliko sam često bivao hendikepiran sudijskim postavkama.

Povezana vest:  Piperski trijumfovao u Podgorici!

Prisetio se tako slavni šampion svog prvog meča s Evanderom Holifildom u Madison Square Gardenu, kada je „opljačkan“ remijem premda su svi analitičari bili složni da je zaslužio pobedu.

-Hej bi, ako želi da bude veliki šampion poput mene, morao imati ‘svoje’ sudije. Kako to ovom prilikom neće biti slučaj, moraće nokautirati Vladimira. Njegova je pobeda jedino tako izvesna. Kličko ima sjajnog trenera u Mannyu Stewardu. Ima, međutim, i sjajne sudije u svom uglu – rekao je Luis.

-Moje mi srce kaže da će Dejvid pobediti. Ali, glava mi govori da će pobednik ipak biti Vladimir. Nažalost, to je tako. Kad ideš na tuđu teritoriju, moraš uistinu deklasirati protivnika da bi ga dobio. Drugim rečima, Dejvid mora završiti borbu pre isteka 12. runde.

Povezana vest:  Finiš formatiranja srpskih boksera za SP u Beogradu, novčane nagrade od AIBA  

-Poseban je problem sudija u ringu, koji ne bi smeo dopustiti Kličkovo ležanje na Heju. To je greška koju sebi protiv Klička dozvoljavili mnogi bokseri. Hje ne sme dopustiti da se Kličko naslanja na njega, da ga guši, gura i umara. Znam da će to pokušati raditi i da će mu Stjuard baš to sugerisati – rekao je Luis Heju i dodao: – Sudija bi trebao razdvajati boksere u takvim situacijama. Ne bi smeo da dopušta takvo kršenje pravila.

-Ali, Dejvid je prilično pametan momak. Zna da ne može dopustiti da se bilo ko naslanja na njega. Ima dosta snage da se kreće uokolo. To mora činiti. Sve će ga ostalo ‘isušiti’. Naslanjanje i guranje biće vrlo važan faktor u ovoj borbi i Hej to ne sme da dopusti – izjavio je Luis.

Povezana vest:  Čečenski lider Kadirov podržao boksersku saradnju i poslao pozdrave predsedniku Srbije

Već je ranije Luis izjavio da je Hej jedini bokser koji može pobediti braću Kličko. Sada je rekao da mu se sviđa način kojim njegov sunarodnik vređa Ukrajinca.

-Hej je Muhammad Ali našeg doba. Govori prljavo i izaziva verbalno svoje suparnike baš kao što je radio Ali. Pažljivo pratim što izjavljuje i moram priznati da to čini uistinu vrlo dobro. Niko nikad nije Vladimiru govorio takvim pogrdnim rečnikom. Premda načelno tvrdi da mu to ne smeta, ne bih se zakleo. Verujem da mu Hej pokušava ući u glavu, opteretiti ga i učiniti nesigurnim – zaključio je Luis.