Stankovic_i_trofejZAVRŠEN 48. MEĐUNARODNI TURNIR „BEOGRADSKI POBEDNIK“

Stankoviću ponovo najbolji

 

Hala Pinki. Gledalaca: 1.500. Delegat EUBK: Stefan Rogala (Poljska). Delegati BSB: Milan Kosanović i Miladin Vasojević. Kompjuterista: Mojaš Stjepović.

Sudije: Radoslav Raca Miletić, Milorad Gligić, Marko Đuričić, Andreja Janković, Radiša Sarić, Momčilo Jakovljević, Zoran Filipović (svi Srbija), Enver Novaković (Bosna i Hercegovina) i Rafael Šaktatinski (Rusija).

Do 54 kg: Nikola Magovac (Srbija) – Vladimir Nikitin (Rusija)0:2 (TKO 2. runda)

Do 57 kg: Branimir Stanković (Srbija) – Ilja Blinjikov (Rusija) 12:3

Do 60 kg: Ljubomir Marjanović (Srbija) – Farid Alešin (Rusija) 9:6

Do 64 kg: Petar Živković (Srbija) – Aleksandar Ivanov (Rusija) 3:3 (0:2)

Do 69 kg: Zoran Mitrović (Srbija) – Predrag Kovačević (Srbija) 7:

Do 75 kg: Nebojša Čurović (Srbija) – Gamzat Gazalijev (Rusija) 1:7

Do 81 kg: Darko Kučuk (BiH) – Nikita Ivanov (Rusija 0:2

Do 91 kg: Damir Beljo (BiH) – Vladimir Minejev (Rusija) 5:3

Preko 91 kg: Milutin Stanković (Srbija) – Goran Despotović (Srbija) 2:1.

Povezana vest:  Vitalij Kličko: Hteo sam mu dati što zaslužuje

 

Stankovic_i_Blinnikov_pobednikZavršen je 48. Međunarodni bokserski turnir „Beogradski pobednik“. Za najboljeg boksera proglašen je, niko drugi nego Branimir Bane Stanković, član šabačke Mačve i reprezentativac Srbije u kategoriji do 57 kilograma. Ponovo se Stanković domogao „Pobednika“ i zato će biti upisan zlatnim slovima u istoriju srpskog boksa. Stanković je u finalu deklasirao Rusa Ilju Blinjikova sa 12:3 i od strane žirija koji je bio zadužen za dodelu pehara pobrao sve simpatije.

Nekada jedan od najprestižnijih turnira u Evropi u amaterskom boksu, drugi najstariji turnir na Starom kontinentu „Pobednik“ održan je po 48. put. Nastupilo je 47 boksera utri dana i u četiri grada. Četvrtfinalne borbe bile su u Jagodini, polufinala održana su u Čačku i Kruševcu a veliko finale pred oko 1.500 ljubitelja plemenite veštine u hramu sporta – zemunskom Pinkiju. Generalno, viđeno je dobro pesničenje a srpski bokseri, ponovo su prikazali znanje i kvalitet.

Na programu je bilo devet borbi, u dva finala, sa obe strane viđeni su srpski bokseri a u preostalih sedam finalnih borbi Orlovi su slavili u pet.

Povezana vest:  Sjekloća i Zlatičanin započeli pripreme u Sloveniji

Najjači utisak i najubedljiviju pobedu ostvario je, upravo osvajač trofeja Branimir Stanković (do 57 kg) u meču protiv sjajnog Rusa Ilje Blinjkova. Sve tri runde Stanković je bio na nivou. Bio je apsolutno dominantan i na kraju zabeležio više nego ubedljivu pobedu.

-Prezadovoljan sam što sam uspeo da drugi put za redom osvojim trofej „Beogradski pobednik“. Turnir je bio izuzetno kvalitetan, zadovoljan sam kako sam boksovao i mislim da su se prestižni trofej i pehar za najboljeg borca turnira zasluženo našli u mojim rukama – rekao je posle proglašenja Branimir Stanković

Kapiten nacionalnog tima Ljubomir Marjanović i Rus Farid Alešin imali su najlepšu borbu. Viđene su sjajne kombinacije udaraca a borci su uspevali da naizmenično nametnu svoj ritam. Ipak, iskusniji, Marjanović presudnu prednost stekao je sjajnim serijama udaraca u finišu druge runde kada je ozbiljno uzdrmao rivala.

Dosta se očekivalo od duela starih zananaca i ljutih rivala u ringu Predraga Kovačevića i Zorana Mitrovića u velter kategoriji. Ponovo je pobedio Mitrović i to ubedljivo, odlukom sudija 7:2. U konkurenciji superteškaša Milutin Stanković i Goran Despotović. Kovacevic_i_Mitrovic_pobednikPrve dve runde teškaši su bili izjednačeni, a onda u poslednjoj deonici usledila je inicijativa članam kraljevačkog Metalca Milutina Stankovića za pobedu od 2:1.

Povezana vest:  Bali Balkanboksing dobija licencu WBO!

Zanimljiv je bio i duel u teškoj kategoriji između reprezentativaca Bosne i Hercegovine Damira Belje i Rusa Vladimira Mineva. Borci se nisu štedeli, viđene susjajne razmene, i utisak je da je Minev bio bolji. Sudije su odlučile da pobedi bokse BIH sa 5:3.

Priznanja najboljima

Posle održanih borbi tročlani stručni žiri – Velizar Đerić, Božidar Tadić i Ivan Ribać proglasio je najbolje na turniru.

Najbolji bokser 48. Pobednika je Branimir Stanković, reprezentativac Srbije i član šabačke Mačve. Najbolji bokser iz inostranstva je Rus Vladimir Nikitan. Najbolji par finala Ljubomir Marjanović (Srbija) i Farid Alešin (Rusija). Najuspešnija reprezentacija je selekcija Srbije sa pet zlatnih odličja.