rajko_baltic_2011_gedza

SVEČANA AKADEMIJA “GEDŽINOG MEMORIJALA”

Sećanje na velikana

 

Uvertira 25. jubilarnom “Gedžinom memorijalu”, bila je svečana akademija u Skupštini grada, na kojoj su se pojavili brojni nekadašnji svetski olimpijski, evropski šampioni, ali i poznata lica iz javnog života. Svečanost je vodila Snežana Ivanović, unuka Ljubomira Ivanovića Gedže, a prisutnima su se obratili predsednik Rvačkog saveza Srbije, Željko Trajković, direktor turnira Rajko Baltić, kao i nekadašnji šampioni Josip Čorak, Momir Kecman i Branko Simić.

Svečanost je počela himnom Srbije, a “Bože pravde” interpretirali su sopran Tijana Đuričić i pijanista Milivoje Veljić.

Povezana vest:  EP SRBIJA 2012, Davor Štefanek osvojio bronzu

-Značaj ovog turnira, koji je doživeo 25. rođendan, ogleda se likom i delom Ljubomira Ivanovića Gedže, koji je od ovog sporta napravio najtrofejniji olimpijski. Turnir je lična karta Rvačkog saveza Srbije. Ponosni smo što imamo tu čast da negujemo tradiciju ove manifestacije – poručio je predsednik RSS Željko Trajković.

Nekoliko reči i od direktora turnira, Rajka Baltića…

-Međunarodni turnir “Ljubimir Ivanović Gedža” već 25 godina okuplja svetsku rvačku elitu. Za visok kvalitet, ali i kontinuitet, dugujemo zahvalnost gradu Beogradu, Ministarstvu omladine i sporta FILA, RSS, svim poklonicima ovog sporta, ali, pre svega, zemljama koje tradicionalno učestvuju na ovom turniru – izjavio je Baltić.

Povezana vest:  EP TBILISI, Petorica Orlova na EP u Gruziji, Štefanek bez vize

Gosti u Skupštini grada mogli su da pogledaju i kratak film o životu i delu Ljubomira Ivanovića Gedže.

-Biće teško u nekoliko minuta preneti misli o Gedži. Upoznali smo se nedavno, šezdesetih godina prošlog veka. Ljudi se bar nekada u životu uplaše. Kada je Gedža bio pored mene, ničega se nisam bojao. Za nas je bio više od trenera – reče Josip Čorak.

Povezana vest:  Beogradski Krstaši protutnjali Pulom

I ostali govornici su se, baš kao Čorak, izjasnili da bi o Gedži mogli da pričaju danima, mesecima, pa im je teško palo da sećanje na ovog čoveka svedu u nekoliko rečenica.

-Bio je čovek, ljudina, imao je sve ljudske kvalitete, a posebno one trenerske. Bio nam je kao stariji brat. Sećanja blede, ali postoje. Tu su, zauvek sa nama – veli Branko Simić.

Na kraju svečanosti glavni delegat FILA, Džafaro dodelio je FILA priznanja – zlatne, srebrne i bronzane zvezde.

PHOTO: ataimages.rs

gedza_akademija